8.1 C
Zvornik
19. април 2024.

Svaka država ima pravo da zaštiti svoje granice

Hrvatski predsjednik Kolinda Grabar Kitarović izjavila je danas da svaka država ima pravo da štiti svoje granice i izrazila nadu da će biti zadržan dijalog između Hrvatske i Slovenije, nakon što je ta zemlja odlučila da pošalje vojsku na granicu.

„To ne treba posmatrati kao akt protiv Hrvatske, jednostavno je riječ o provođenju šengenskih pravila i zaštiti slovenačke teritorije. Međutim, ne smijemo dopustiti da to utiče na političke niti bilateralne odnose i prijateljstvo između Hrvatske i Slovenije, kao ni na rivrednu razmjenu, trgovinu i promet“, rekla je Kitarovićeva.

Ona je dodala da se razgovori moraju nastaviti i dalje, prenose hrvtaski mediji.

„Problem migracije je složen problem s kojim se suočavamo svi mi jednako i ne možemo ga rješavati pojedinačno već na evropskom i svjetskom nivou“, istakla je Kitarovićeva.

Hrvatski mediji prenose da je slovenački parlament u ranim jutarnjim časovima prihvatio izmjene zakona o odbrani koje vojsci daju dodatna ovlaštenja u zaštiti državne granice.

Izmjene zakona donesene su na prijedlog Vlade, koja se zbog novog talasa migranata preko Hrvatske susretala sa optužbama da ne kontroliše dovoljno efikasno državnu granicu, koja je i granica šengenskog područja, te da se sistem kontrole priliva migranata koji u zemlju ulaze stihijski raspao.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se