15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Sutra posebna sjednica Narodne skupštine RS

U Banjaluci će sutra biti održana posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj bi trebalo da bude razmatran ustavni položaj Srpske i zaštita njenih interesa na nivou zajedničkih institucija BiH.

Sjednica počinje u 10.00 časova, najavljeno je iz Narodne skupštine Republike Srpske.

Potpredsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić rekao je Srni da očekuje da će na sutrašnjoj sjednici biti postignut bilo kakav kompromis, jer je kompromis, kako je ocijenio, trenutno mjera zrelosti.

„Zadovoljan sam činjenicom da je vlast na neki način spustila tenzije, međutim opozicija najavljuje dizanje tenzija. Nadam se da će se to promijeniti u naredna 24 časa kako bi imali sjednicu sa normalnom raspravom i razmjenom argumenata, a ne razmjenom pljuvanja“, istakao je Stevandić.

Šef Kluba poslanika Socijalističke partije Slobodan Protić izjavio je da poslanici ove stranke žele da se na sutrašnjoj sjednici svi pridržavaju dnevnog reda.

„Moramo napraviti presjek politike u Sarajevu, za koju smatramo da je u mnogim tačkama bila štetna po interese Republike Srpske. Ne želimo svađu već da argumentima razgovaramo i da rezultat te sjednice bude potpuno drugačije ponošanje predstavnika Srpske u Sarajevu, u smislu koordinacije sa politikom u Republici Srpskoj“, poručio je Protić.

Šef Kluba poslanika DNS-a u Narodnoj skupštini Spomenka Stevanović naglasila je da od poslanika očekuje da kao odgovorni ljudi razmijene argumente, postave pitanja i daju odgovore.

„Treba da prevaziđemo lične sukobe i sujete, te da donesemo zaključke i tim zaključcima probamo prevazići podjele između dva bloka. Neophodno je da napravimo prostor za saradnju predstavnika Republike Srpske u Sarajevu i institucija Republike Srpske u Banjaluci“, navela je Stevanovićeva.

Predsjednik NDP-a Dragan Čavić izjavio je da će opozicija argumentima demantovati sve trdnje stranaka na vlasti.

„Oni koji su ovo sve pokrenuli na jedan potpuno neprimjeren način biće demantovani, ali će se istovremeno suočiti sa činjenicama o djelovanju njihovih predstavnika u institucijama BiH u prethodnom periodu“, kaže Čavić.

Šef poslaničkog kluba PDP-a Borislav Borenović rekao je da od sjednice očekuje politički sud.

„Pripremili smo 134 veoma jaka argumenta o štetnom djelovanju SNSD-a i oni će sutra biti javno izrečeni“, tvrdi Borenović.

Iz PDP-a je ranije najavljeno da posebnoj sjednici Narodne skupštine neće prisustvovati srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak.

Predsjedništvo SDS-a je na današnjoj sjednici u Banjaluci zaključilo da će njihovi predstavnici u zajedničkim institucijama BiH prisustvovati posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se