20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Studenti protiv ulaska Kosova u Unesko

Ispred hrama Svetog Save oko hiljadu studenata Beogradskog Univerziteta i građana danas je protestvovalo protiv prijema takozvanog Kosova u Unesko i otimanja srpske kulturne baštine na Kosovu i Metohiji. U Kosovskoj Mitrovici oko pet stotina studenata i građana na protestnom skupu sa istom porukom kao i kolege u Beogradu.

Protest u Beogradu je počeo u simboličnih 12 časova i 44 minuta, čime su organizatori protesta htjeli da skrenu pažnju domaće, ali prije svega svjetske javnosti na kršenje i dalje važeće Rezolucije 1244 Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija koja se odnosi na Kosovo i Metohiju.

„Okupili smo se ovde da kažemo da takozvana veštačka tvorevina republika Kosovo ne sme da postane član Uneska i da poručimo onima koji to rade da se ne igraju istorijom i pravima srpskog naroda. Kako neko može da preda neprocenjivu evropsku i svetsku kulturnu baštinu u ruke onima koji su svoji posvećenost kulturi pokazali u martu 2004. Godine? Zar takvima da prepuste Pećku patrijaršiju, Dečane, Gračanicu i Bogorodicu Ljevišku?“, rekao je student Fakulteta političkih nauka u Beogradu Stefan Knežević.

Protesti protiv učlanjenja Kosova u Unesko

Student Pravnog fakulteta Stanko Debeljaković rekao je da studenti žele na miran i dostojanstven način da iskažu svoj stav i pokažu šta misle o mogućem prijemu Kosova i Metohije u tu organizaciju Ujedinjenih nacija.

Naglasio je da srpska kultura i tradicija počivaju na Kosovu i da nisu saglasni da oni koji su se na neprimjeren i grub način ophodili prema njoj sad treba da brinu, i to kroz Unesko. Okupljeni nose srpske zastave, kao i transparente kojima se protive prijemu takozvanog Kosova u Unesko.

„Svi znamo šta nas čeka danas na sednici Uneska. Tamo će izglasati da Kosovo postane član te organizacije. Ali, šta god oni budu izglasali, potpisali, dogovorili, oteli ili okupirali mi znamo šta je istina. Znamo da ćemo, kao što smo već čekali 400 ili 500 godina, ponovo čekati 4 ili 5.000 godina, ali Kosovo ćemo opet vratiti“, rekao je na protestnom skupu Igor Golubović, student Pravnog fakulteta u Beogradu.

Protesti protiv učlanjenja Kosova u Unesko

Nakon obraćanja govornika studenti i ostali prisutni građani uputili su se u protestnu šetnju do Crkve Svetog Marka na Tašmajdanu.

Protestni skupovi studenata protiv prijema Kosova u Unesko održani su u isto vrijeme i u Novom Sadu, Kosovskoj Mitrovici i Banjaluci, gde su student takođe izrazili svoje negodovanje zbog „otimanja srpske kulturne baštine od strane Uneska“.

Studenti Prištinskog univerziteta sa privremenim sjedištem u Kosovskoj Mitrovici protestuju na Trgu braće Milić u blizini glavnog ibarskog mosta u Kosovskoj Mitrovici.

Protesti protiv učlanjenja Kosova u Unesko

Studenti su ujedno uputili i poziv građanima, predstavnicima lokalnih samouprava i javnih institucija da im se pridruže u protestu, za koji su naveli da se tiče srpske kulture, duhovnosti i srpskog identiteta.

Predato 100.000 internet potpisa protiv prijema Kosova u Unesko

Internet peticija sa 100.000 potpisa protiv prijema samoprolgašenog Kosova u Unesko predata je danas u Parizu generalnom sekretaru Uneska Irini Bokovoj.

Pokretač ove peticije objavio je na svom Instagram profilu da je predat dokument sa 100.000 potpisa, prenijeli su begoradski mediji.

Peticija, koja je predata danas oko 14.00 časova, mogla bi da načini prekretnicu u bici za stopiranje prijema Kosova u Unesko.

Potpisivanje je počelo 16. oktobra, ali je najviše potpisa pristiglo posljednja tri dana na sajt: http://www.ipetitions.com/petition/NoKosovoUnesco.

„Pozivamo civilizovani svet da zaštite srpsko kulturno, versko i istorijsko nasleđe u južnoj srpskoj pokrajini Kosovu i Metohiji, te potpišu peticiju protiv primanja separatističke vlasti u Prištini u članstvo Uneska“, navodi se u pozivu peticije.

Potpisnici su na sajtu ostavili i skoro 25.000 komentara na srpskom i engleskom jeziku, prenio je „Blic“.

(Sputnik/SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se