3.1 C
Zvornik
18. април 2024.

Što prije inkorporirati nove tehnologije

Srbija mora što prije da inkorporira nove tehnologije u svoj sistem, da radi na edukaciji stanovništva i da mijenja svoj obrazovni sistem i pristup nauci – rekao je srpski premijer Aleksandar Vučić na forumu „Otvorene inovacije“ u Moskvi.

„U godinama pred nama imaćemo velike refome u našem sistemu obrazovanja i nauke koje su uslov za napredak naše ekonomije i BDP-a… Ako se ne ide ukorak s modernim vremenom društvo će pretrpeti štetu“, rekao je Vučić koji se sa ruskim premijerom Dmitrijem Medvedevim obratio na ovom forumu.

On je istakao da će razvoj društva u Srbiji zavisiti, ne samo od ekonomskih reformi, već i od toga koliko će moći da prati nove tehnologije – prenijeli su mediji.

„Da bismo ih brže prihvatili i inkorporirali u sistem potrebno je promeniti naš način razmišljanja, radne navike, što nije lako, a za to čak nemamo dovoljno ni vremena, pošto će u narednih 20 godina biti mnogo promena u svetu tehnologija“, rekao je Vučić.

On je dodao da ga plaši to što je čuo na forumu da će u narednih 20 godina biti više promjena nego u posljednjih 100 godina.

„Znam da mi moramo da idemo u skladu sa novim tehnologijama“, rekao je Vučić, koji je zahvalio što je Srbiji pružena čast da se obrati na ovom skupu i dodao da on dolazi iz zemlje koja je imala Teslu i Pupina, koji su promijenili svjetske tokove.

Vučić je dodao da će Srbija pozvati eminentne govornike sa današnjeg foruma da prenesu znanje ljudima u Srbiji.

On je ponovio namjeru da se u Srbiji uvede sistem dualnog obrazovanja po ugledu na NJemačku i Švajcarsku.

Premijer Rusije Dmitrij Medvedev istakao je da nema alternative tehnološkim inovacijama, da se napredak ne može zaustaviti, kao i da su se desile tri industrijske revolucije, a vjerovatno će uslijediti i četvrta.

„Da li država treba da se miješa u te procese ili da to prepustimo privatnom biznisu, kako da izgradimo model poslovanja i kako da sačuvamo izume i da ih patentiramo, to je sada pitanje“, rekao je Medvedev.

On je dodao da se u Rusiji promjene dešavaju, kao i u drugim državama i da država treba da pruži podršku u infrastrukturnim sistemima, a ostalim stvarima treba da se bave biznismeni.

Forum i sajam tehnologije „Otvorene inovacije 2015“ jedna je od najvećih manifestacija te vrste u Rusiji.

Vučić višednevnu posjetu Moskvi završava, kako je planirano, sutra susretom sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se