4.4 C
Zvornik
16. април 2024.

Stari most zatvoren za sva lica koja ne žive na području opština Zvornik i Mali Zvornik

ZVORNIK – Most Kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića zatvoren je za sva lica koja ne žive u pograničnom području, odnosno na području opština Zvornik i Mali Zvornik, već se upućuju na granični prelaz Karakaj.

Kako su nam rekli u Terenskoj kancelariji granične policije BiH Višegrad, koja je zadužena za ovaj granični prelaz i još 400 kilometara granice prema Srbiji, ovaj prelaz je po Sporazumu o međugraničnim prelazima iz 2007. godine kategorizovan kao malogranični prelaz. Po toj kategorizaciji na ovim prelazima mogu da prelaze samo građani koji žive u opštinama u kojima se nalazi taj prelaz i to samo sa posebnim propusnicama. Ove propusnice nisu još pripremljene ali sa na tome radi, a još neko vrijeme Granična policija BiH tolerisaće eventualne prelaske nerezidenata Zvornika i Malog Zvornika. Do početka izdavanja propusnica za prelazak na Graničnom prelazu Stari most, mjesto boravka utvrđivaće se na osnovu lične karte ili drugog dokumenta kojim može da se potvrdi identitet.

Kako su nam još rekli u Terenskoj kancelariji Višegrad odluka se neće mijenjati osim u slučaju da dođe do izmjene Sporazuma o međugraničnim prelazima.

Načelnik opštine Zvornik Zoran Stevanović rekao je, komentarišići zatvaranje pješačkog mosta, da je protivnik svih granica, ali i da smo još uvijek daleko od Evropske Unije i od Šengenskog sporazuma kada ove granice više neće biti.

– Na žalost, nismo ni znali da postoji Sporazum o međugraničnim prelazima koji je verifikovan još 2007. godini, potpisnik ispred tadašnje Srbije i Crne Gore bio je Vuk Drašković, a ispred BiH Safet Halilović. Međutim, mi nismo sve ovo vrijeme znali kojoj kategoriji pripada ovaj prelaz, a on je kategorizovan tako da njime mogu da prelaze samo naši sugrađani čiji je stalni boravak u Zvorniku i naše komšije čiji je stalni boravak na području opštine Zvornik. Svi ostali nemaju pravo da prelaze i upućuju se na granični prelaz Karakaj. Tu, međutim, postoje i neki problemi, recimo dijete iz Loznice pohađa školu kod nas u Srednjoškolskom centru, ono mora da izađe u Karakaju, pa da plati prevoz do Zvornika i obrnuto. Granična policija nam je izašla u susret nakon našeg sastanka od prije neki dan tako da će đaci biti propuštani u vrijeme školske godine, bez obzira da li su građani opštine Mali Zvornik ili Zvornik – rekao je Stevanović.

Načelnik je istakao da je problem u ovom momentu to što Pogranična policija u Malom Zvorniku ne primjenjuje taj Sporazum i propušta i građane koji nisu prijavljeni u Malom Zvorniku ili Zvorniku, a onda oni bivaju vraćeni sa naše strane.

– To izaziva neke zabune i ljudi su malo revoltirani, ali naša Granična policija insisitira da se Sporazum poštuje. Bilo bi dobro da se barem primjenjuje isti kriterijum, ali vidjećemo šta će donijeti vrijeme. Da kažem i to da je pitanje da li bi primjena Sporazuma i počela da se nisu pojavile izbjeglice sa Bliskog istoka, te je analizirano kuda se i kako može prelaziti granica – kazao je Stevanović.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se