18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Srpski studenti pokrenuli kampanju protiv prijema Kosova u Unesko (video)

Srpski studenati uputili pismo delegacijama i članicama Uneska u kome ih mole da razmotre svoj stav po ovom pitanju i da zaustave prijem Kosova u Unesko. Oni su pozivali sve koji žele da pomognu da na elektronske adrese članica Uneska šalju slike porušenih manastira.

„Među potpisnicima ovog pisma se nalaze i naše kolege studenti iz Kosovske Mitrovice, od kojih su neki bili i živi svedoci rušenja, uništavanja, devastiranja i paljenja srpskih manastira, crkvi i spomenika, te sakaćenja pravoslavnih svetih ikona od strane njihovih komšija Albanaca, tokom martovskog pogroma i etničkog čišćenja srpskog stanovništva sa prostora Kosova i Metohije 2004. godine“, navodi se u pismu studenata.

„Samo tokom 17. i 18. marta te godine, dakle za svega dva dana, od strane onih koji sada traže članstvo u Unesko uništeno je ili na razne načine oštećeno 35 pravoslavnih objekata, i to u zvanično vrijeme mira. Još veći broj je uništenih svetilišta od juna do oktobra 1999. godine kada je minirano, opljačkano, spaljeno i uništeno 76 crkvi i manastira, o čemu mogu posvjedočiti i NATO vojnici tadašnjih zona odgovornosti Kfora iz kontigenta SAD, Italije, Njemačke, Velike Britanije i Francuske, od kojih su neki bili angažovani na čuvanju i zaštiti ovih kulturno-istorijskih spomenika.

Sav ovaj kulturocid koji je dosad učinjen nije zadovoljio apetite ubica ovog hrišćanskog i civilizacijskog nasleđa, pa smo tako i danas svjedoci narušavanja duhovnog života, ruiniranja naših grobalja, kao i ispisivanja grafita po pravoslavnim hrišćanskim spomenicima širom Kosova i Metohije. Tačno prije godinu dana, 13. 10. 2014, crnim sprejom na kapijama manastira Visoki Dečani, starog sedam vijekova, koji se nalazi na listi svjetske baštine pod zaštitom Uneska, ispisano je ISIS i UČK, što pravi jasnu analogiju između onih koji danas u Siriji uništavaju drevne istorijske spomenike i onih koji su to činili, i još uvjek pokušavaju na prostoru Kosova i Metohije.

[mom_video type=“youtube“ id=“YBSPN8FciQQ“]

Najnoviji ovakav čin datira samo prije nekoliko dana i to za vrijeme fudbalske utakmice između reprezentacija Albanije i Srbije, kada je ispisan grafit na spomeniku poginulima za vrijeme NATO bombardovanja Srbije 1999. godine, a koji se nalazi pored glavnog mosta u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice. Naziv ovog spomenika i poslednjeg u nizu oštećenih je „Istina“, baš kao što je istina da je naša kulturna i sakralna baština na udaru onih koji najviše lobiraju i mole glas za članstvo, dok u pozadini tog članstva u albanskim školama, naučnim krugovima i institucijama već odavno traju kampanje za prekrajanje istorije i lažno obrazovanje izvrtanjem činjenica, čime se pripremanja konačna pljačka bogate srpske kulturne baštine, u želji da je kroz članstvo u Unesku prikažu i uzdignu kao svoju, jer po onoj poznatoj uzrečici — sto puta ponovljena laž postaje istina“, navodi se u pismu studenata iz Banjaluke, Kosovske Mitrovice, Beograda, Novog Sada, Beča, Podgorice, Istočnog Sarajeva, Kragujevca, Niša, Bijeljine…

Studenti su pismo dokumentovali fotografijama uništenih i oskrnavljenih svetinja, oštećenih objekata bogatog srpskog kulturnog nasleđa, koje daju odgovor svima kojima to nije jasno zašto smo mi Srbi posvećeni i okrenuti ka našem Kosovu i Metohiji.

Oni su istovremeno pozvali sve koji žele da pomognu da na mejl adrese objavljene na linku šalju slike porušenih manastira sa tačnim nazivom, lokacijom i datumom rušenja uz poruku da se zaustavi članstvo Kosovo u Unesku.

(Sputnik)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se