15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Služena zaupokojena liturgija za mitropolita Nikolaja

U Crkvi Svetog Petra Dabrobosanskog i Svetog Vasilija Ostroškog na Velečevu kod Foče služena je zaupokojena liturgija za Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolita dabrobosanskog Nikolaja koji je preminuo sinoć u 88. godini.

Tijelo blaženopočivšeg mitropolita, koji je preminuo u Univerzitetskoj bolnici u Foči, rano jutros dopremljeno je u crkvu na Velečevu koja se nalazi u krugu Bogoslovije i Bogoslovskog fakulteta, a liturgiju je služilo više sveštenika Mitropolije dabrobosanske.

Dekan Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta „Sveti Vasilije Ostroški“ Darko Đogo rekao je da je mitropolit Nikolaj do posljednjeg daha živio za duhovne ustanove u Foči, za čije osnivanje je jedan od najzaslužnijih.

„Bilo bi pretjerano reći da je ovo bilo neočekivano. Bio je u časnoj i dubokoj starosti, ali svejedno, kako narod kaže – otac je otac, tako je i sa duhovnim ocem. Kada se to desi, čovjek je pun utisaka“, kaže Đogo.

On je naglasio da je blaženopočivši mitropolit Nikolaj dao ogroman doprinos za Srpsku pravoslavnu crkvu u BiH.

„Možemo samo da kažemo jevanđelske riječi da je blažen put kojim ide njegova duša, jer mu je Gospod sigurno pripremio mjesto vječnog počivališta“, rekao je Đogo.

On je podsjetio da je mitropolit Nikolaj imao nevjerovatan entuzijazam za crkvenu prosvjetu, te da su ga na Bogosloviji svi mnogo voljeli i da su ga zvali Čiko ili Deda.

„On je prosto bio familijarna ličnost, čovjek starog kova, stari tip domaćina koji je nekada i prijek i zna strogo da nastupi, ali u isto vrijeme da vodi računa o svakom čovjeku i svakoj njegovoj potrebi. On nama nije samo stari episkop, nego neko vrlo blizak ko nam je otišao iz života“, rekao je Đogo.

U Foči se danas očekuje dolazak episkopa zahumsko-hercegovačkog i primorskog Grigorija koji je zamjenika mitropolita dabrobosanskog.

Tijelo blaženopočivšeg mitropolita Nikolaja oko podneva trebalo bi da bude prevezeno u manastir Dobrun gdje će biti sahranjen u petak, 30. oktobra.

Blaženopočivši mitropolit Nikolaj šezdeseti je mitropolit dabrobosanski na čiji tron je izabran 1992. godine. U 62 godine sveštenomonaškog i 42 godine episkopskog služenja Srpskoj pravoslavnoj crkvi istakao se kao veliki prosvetitelj, graditelj, obnovitelj crkvenog i duhovnog života. Od 1973. do 1978. godine bio je vladika australijsko-novozelandski, nakon čega je izabran za vladiku dalmatinskog gdje se zadržao do izbora u svetosavski tron mitropolita dabrobosanskih.

Mitropolit Nikolaj, čije je svjetovno ime Gojko Mrđa, rođen je u Krnjoj Jeli kod Bosanskog Petrovca 30. avgusta 1927. godine. Školovao se u Sremskoj Palanci, a 1946. godine upisao je Bogosloviju u Prizrenu. Monaški postrig primio je 1953. godine.

Završio je Bogoslovski fakultet u Beogradu koji mu je zbog izuzetnog doprinosa razvoju bogoslovlja i nauke dodijelio 1999. godine titulu počasnog doktora nauka, a istu titulu dobio je i od Univerziteta u Istočnom Sarajevu 2007. godine. Nosilac je više crkvenih i svjetovnih odlikovanja.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se