23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Sirijska armija prvog dana ofanzive napredovala 70 kilometara (video)

DAMASK – Sirijska armija je u srijedu, prvog dana ofanzive u proviciji Hame, napredovala 50 do 70 kilometara u pravcu provincije Idlib i turske granice, uz pomoć ruske avijacije.

Televizija Al-Manar objavila je u srijedu uveče da je armija Bašara Asada napredovala 70 kilometara, krenuvši od Hame, administrativnog centra istoimene provincije. Oslobodila je naselja Markaba i Atšan i preuzela kontrolu nad važnim visovima Sakik i El-Havir.

Isturene jedinice sirijske armije, tvrdi televizija, napadaju grad El-Latamana, koji drže Džebhat an-Nusra i Ahrar aš-Šam, vojne grupacije koje se smatraju ograncima Al Kaide.

Sirijska armija napreduje i istočno od Kalat-el-Madik. Napredovala je 50 kilometara i oslobodila grad Kfar-Nabuda i selo El-Mugir.

Teroristi su „skinuti“ sa strateških kota Tel-es-Sahr i Tel-Osman.

Al-Manar tvrdi da obje strane primjenjuju artiljeriju i oklopnu tehniku. Posebno naglašava da su islamističke jedinice na nekoliko mjesta „poklekle“, da su počele da napuštaju front i da se povlače prema svojim pozadinskim bazama u provinciji Idlib.

Ruski ratni izvještači Dmitrij Stešin i Aleksandar Koc, koji prate ofanzivu sirijske armije, prvo su ušli u alavitsko selo Baruda, koje su u avgustu 2013.osvojili islamisti, ali su ga potom alavitske snage samoodbrane povratile.

Njima je komandovao mještanin koji je ruskim reporterima opisao strahote koje su preživjeli mještani tog sela.

„Ubili su 360 ljudi. Tjela djece su sjekli napola. Žene su prije ubijanja silovali. Sve ulice su bile bukvalno zalivene krvlju. A još su 105 naših ljudi uzeli za taoce. O njihovoj sudbini još ništa ne znamo. Pola našeg sela više ne postoji“, rekao je on.

Stešin i Koc su bili i na isturenom položaju sirijske armije. Komandir posade koja drži taj položaj rekao im je da teroristi bježe prema Turskoj.

„Ono tamo je Salma. Drže je teroristi. U bivšem hotelu im je štab. Desno od nas je Maroni. Na tu stranu mnogo njih naprosto bježi prema granici sa Turskom. Mi im topovima odsijecamo put“, navodi on, prenosi fakti.rs.

[mom_video type=“youtube“ id=“neA8HHDEIAY“]

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se