7.4 C
Zvornik
16. април 2024.

Sindikalna organizacija u „Alumini“ podstiče zasnivanje novih brakova i poboljšanje nataliteta

Porodica i natalitet su stub svakog društva i države i zato ih treba podržati i podsticati koliko je god to moguće. Sa ovom maksimom rukovodili su se u Sindikalnoj organizaciji metalske industrije i rudarstva u kompaniji “Alumina”, kada su odlučili da novčano stimulišu zaposlene u ovoj fabrici, članove ove sindikalne organizacije, kako bi pospješili zasnivanje novih bračnih zajednica i poboljšali natalitet kod porodica radnika ove fabrike.

Na posljednjoj sjednici Sindikalnog odbora Sindikalne organizacije metalske industrije i rudarstva donesene su odluke o dodijeli jednokratne novčane pomoći radnicima “Alumine”, članovima Sindikata metalske industrije i rudarstva, koji stupaju u brak, kao i za svako novorođeno dijete.

Visina novčane pomoći za radnike koji zasnivaju bračnu zajednicu iznosi 300 KM, a za svako novorođeno dijete 500 KM. U slučaju da su oba supružnika radnici “Alumine” i članovi Sindikata metalske industrije i rudarstva, dodijeljuje im se 600 KM, odnosno 1.000 KM.

Predsjednik Sindikalne organizacije metalske industrije i rudarstva Radenko Smiljanić kaže da je krajnje vrijeme da se osmišljenom politikom i društvenom brigom preokrenu negativni demografski trendovi poput niskog nataliteta, starenja populacije i smanjivanje prosječne veličine porodice.

Radenko Smiljanić, predsjednik Sindikalne organizacije metalske industrije i rudarstva u Alumini
Radenko Smiljanić, predsjednik Sindikalne organizacije metalske industrije i rudarstva u Alumini

“Odluka o jednokratnoj novčanoj pomoći radnicima “Alumine” koji stupe u brak ili dobiju dijete trebala je da se donese i ranije. Međutim, bili smo preokupirani drugim aktivnostima, pa smo malo kasnili sa realizacijom ove ideje”, ističe Smiljanić.

On kaže da je na zadnjem sastanku sindikalnog odbora jednoglasno odlučeno da ove dvije odluke stupe na snagu s namjerom da se i na ovaj način podrži porodica i populaciona politika.

“Ove novčane pomoći koje će da stignu do mladih bračnih parova ili njihove novorođene djece, svakako neće mnogo uticati na finansijsko stanje u tim porodicama. Cilj nam je da se ovim novčanim sredstvima izrazi podrška i poštovanje mladim ljudima koji se odluče na ove korake. Porodica i natalitet su stub svakog društva i države i zato ih treba podržati i podsticati gdje god je to moguće”, naglašava Smiljanić.

U proteklih desetak dana, iz sindikalne kase, već je isplaćeno 1.200 maraka za sklapanje braka i 1.000 maraka za rođenje djeteta.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se