8.1 C
Zvornik
19. април 2024.

Savjeti iskusnih domaćica: kako da se riješite insekata u kuhinji

Od moljaca, mušica i drugih nepozvanih gostiju, pre svega opnokrilaca, ni jedna kuhinja ili ostava nisu zaštićeni. Oni ulaze kroz otvorene prozore, a često se unesu u kuću sa namirnicama kupljenim na pijaci.

Ali nema mjesta panici! Najbolje je da se povremeno prekontrolišu zalihe hrane. Pomoću naših trikova na vrijeme ćete otkriti štetočine i osloboditi ih se.

Mravi

Mravi su zapravo korisni insekti. Zato bi trebalo da ih preselite pre nego da preduzmete radikalnije mere. Napunite teglu piljevinom ili drvenom vunom pa je prevrnite na otvor iz kojeg se pojavljuju mravi. Insekte koji se tu skupe istresajte tri puta dnevno. Pri tom uvek u teglu stavite novu piljevinu ili drvenu vunu.

Leptirići

Sitne insekte u namirnicama često odaju tanke niti koje se pojave na namirnicama koje bi odmah trebalo da bacite. Unutrašnjost ormara operite sirćetom, a procjepe osušite fenom na najvišoj temperaturi. Predostrožnosti radi trebalo bi namirnice držati u hermetički zatvorenim posudama.

Sitne mušice

Izbjegavajte sve ono što bi moglo da privuče ove životinjice (voće koje nije pokriveno, otvorene čaše sa sokom, ostatke hrane na radnom stolu) i napravite malu klopku: u plitku posudu sipajte 250 ml kuhinjskog sirćeta i dodajte kap-dve deterdženta. Mušice će se utopiti u ovom rastvoru u plitkoj posudici.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se