14.3 C
Zvornik
28. март 2024.

Saopštenje za javnost predsjednika Kompanije „Boksit“

Predsjednik Kompanije „Boksit“, mr Rajko Dukić, izdao je danas saopštenje za javnost a koje naš portal prenosi u cjelosti:

„Prema Izvještaju, o poligrafskom ispitivanju, koje je 23/24.10.2015. godine, izvršio Slobodan Zečević, vlasnik poligrafske agencije „Poligraf“ iz Beograda, poligrafskom testu pristupilo je 25 lica, koliko je i pozvano. Poligrafsko ispitivanje, vršeno je sa ciljem, da se dođe do relevantnih podataka, koji su bitni za Kompaniju „Boksit“ , kao što je nezakonito prisvajanje imovine (krađe), davanje dokumenata i informacija povjeriljive prirode neovlaštenim licima, itd.

Svi ispitanici, koji su bili dužni po mom nalogu da pristupe poligrafskom ispitivanju, radili su to dobrovoljno. Gosp. Zečević, koji taj posao obavlja više od 30 godina i koji spada u red najpoznatijih i najpriznatijih stručnjaka iz oblasti poligrafije, svakome ko je pristupio ispitivanju, postavio je pitanje da li želi dobrovoljno da bude testiran i da li želi da odgovara na određena pitanja. Da je bilo ko od ispitanika izrazio negativan stav, ne bi bio i ne bi mogao biti ispitivan, kako to inače praktikuje gospodin Zečević, odnosno kakva je praksa.

Za sve ispitanike, postavljena su po tri istovjetna pitanja, a ostalih sedam, odnosilo se na poslove, odnosno na profesiju ispitanih lica.

U Izvještaju agencije „Poligraf“, od 25 lica, 23 je prošlo poligrafsko ispitivanje bez ikakvih sumnjivih znakova, dok dvoje lica nije prošlo poligraf.

Za jedno lice ustanovljeno je da je na više pitanja dalo netačne odgovore, odnosno lagalo, a radilo se o licu, koje je dostavljalo povjerljiva dokumenta i informacije neovlaštenom licu, a ovaj ih je objavljivao na svom fejsbuku. Drugo lice nije prošlo na poligrafu po pitanju raspolaganja imovinom, dakle, u pitanju je krađa određenih sredstava.
Oba lica su suspendovana i protiv istih biće pokrenut disciplinski postupak, radi ispitivanja odgovornosti i preduzimanja mjera, predviđenih Zakonom i Aktima Kompanije.

U Kompaniji „Boksit“ , vrše se razna istraživanja i ispitivanja, kao što su psiho testovi, ispitivanja iz zaštite na radu, poznavanje propisa, poligrafska ispitivanja, ne sa ciljem da se zaposleni maltretiraju i progone, nego obrnuto, da se progone oni koji svojim neznanjem ili određenim nezakonitim postupcima, nanose štetu Kompaniji „Boksit“ -piše u saopštenju Predsjednika Kompanije „Boksit“.

Otvoreno pismo gospođi Pandurević

Poštovana gospođo,

Nastupajući, dana 28.10.2015. godine, u informativnoj emisiji Dnevnik, Vama prijateljske BN televizije, koja ne nalazi za shodno da objavi demante, koje šaljemo iz Kompanije „Boksit“ , Vi ste izgledom, pogledom, retorikom, ostrašćenošću, prevazišli Vašeg šefa Bosića.

Jedino što bih Vam sugerisao, kao slučajan gledalac, je da malo pročačkate grlo, povedete više računa o šminci, manje kolutate očima, da uzmete neki antidepresiv i da od pića konzumirate vodu.

Vi ste eklatantan produkt, nastao kao posledica ratnih stradanja i poratnog haosa, jer nisam siguran da bi u normalnim demokratskim uslovima i razvijenim društvenim odnosima, neko kao Vi, bio upošte društveno prepoznatljiv i imao prilike da se pojavi u javnosti. Obzirom da tražite da me uhapse, nije zgorega da Vam dam neke informacije, koje Vam mogu biti od koristi, za Vaše dalje djelovanje prema meni.

Za svoj četrdesetosmogodišnji uspješan rad, kao privrednik, kao humanista i kao čovjek, dajući značajan doprinos opšte društvenom boljitku i sveukupnom napretku, odlikovan sam, od predratnih komunista, Ordenom rada, a za poseban doprinos stvaranju Republike Srpske Ordenom Njegoša I reda, Ordenom Nemanjića, svakako da su mi posebno značajna priznanja Orden Svetog Save i Orden Svetog Kralja Milutina, kao i to da sam u dva navrata proglašavan Privrednikom godine.

Nije na odmet da znate, da sam osnovao, početkom 1990. godine, prvu stranku u BiH (Stranku demokratskih reformi), te da sam u periodu od 31. jula 1991. do 3. aprila 1992. godine, bio član Glavnog odbora SDS-a i Predsjednik Izvršnog odbora. Od tada pa na dalje nisam bio član niti jednog stranačkog Organa, niti član Stranke.
Koliki je i kakav moj doprinos bio u stvaranju višestranačkog sistema i demokratije, kako i tokom ratnog perioda, pored drugih relevantnih dokaza, postoje na stotine dokumenata, koji se nalaze u mojim knjigama: „Tri uspješne priče“, „Veliki brat“, „Milići u pet priča“ i „Postdejtonska vlast i bezvlašće ili hronika jednog vremena“.

Red je da priznam, da ste i Vi i Vaš šef Bosić, tražeći od Nadležnih da me hapse, mnogo humaniji prema meni, u odnosu na druge iz Vašeg političkog miljea, koji su poslije rata bili gospodari života i smrti. Tih godina, kada su kompletnu Vlast i sve čelne funkcije u Republici Srpskoj, držali kadrovi iz tadašnjeg SDS-a, govoreći javno o kriminalu, apostrofirajući posebno afere golf, aluminijum, nabavka municije, goriva, cigareta, Narodnu banku, finansijske transakcije i malverzacije, raspolaganje humanitarnim sredstvima iz humanitarne pomoći, u nekoliko navrata bio sam osuđen na smrt. Samo me Bog spasio.

Kod Zvornika pogođen mi je sa tri metka auto, koje sam vozio putujući ka Banjaluci. U Beogradu sam prebijen, zadobivši pritom frakturu lobanje, prelom ruke i veći broj podliva, u dva navrata na Romaniji izbjegao zasjedu, itd.
U mojoj knjizi „Tri uspješne priče“, govoreći o tim događajima, naveo sam imena lica, koja su bila nalogodavci, organizatori i izvršioci, u gore navedenim slučajevima. Radi se o licima, koja su bila u vrhu stranke i državne vlasti. Neki od njih i sada su na značajnim pozicijama u SDS-u.

Za vrijeme Vaše demokratske humane vladavine, godinama je Kompanija „Boksit“ , koja je višedecenijski nosilac razvoja regije Birač, bila u fokusu, sa ciljem da se uništi. Vršene su istrage, pretrage, formirani su i djelovali nekakvi Anketni odbori, minirana je mašina vrijedna pet miliona maraka u Ugljeviku, zabranjen nam je rad u „Elektroprivredi“, pa i danas Kompanija „Boksit“ vodi spor da naplati potraživanja od „Elektroprivrede“, u iznosu oko desetak miliona maraka. Za vrijeme Vaše vladavine protiv mene je podneseno na desetine koje-kakvih krivičnih i drugih prijava i na moju sreću, a na Vašu žalost, Pravosudni organi trpeći pritiske, ali poštujući Zakon, nisu našli da sam bio kriv u bilo kom slučaju. Nije na odmet da Vam napomenem, da za mojih 48 godina rada i 72 godine života, nisam kao privrednik ni prekršajno kažnjen. Kompanija „Boksit“ , danas radi izrazito uspješno, zakonito i profitabilno. Nažalost, one kompanije, o kojima ste vi vodili računa, više ne postoje, a zaposleni, o kojima ste brinuli brigu, danas su na buvljaku ili oko kontejnera.

Ako sam ja tajkun, kako rekoste, preporučujem Vam da pogledate na internetu Kompanije, na kome već deset godina stoji, da svakome ko dokaže da sam makar sto maraka uzeo, oteo, ili ostao nekom dužan, ili nezakonito zaradio, nudim kuću u Milićima. Eto Vam prilike gospođo Pandurević, da dobijete kuću u Milićima, sa pogledom na Toranj, Muzej rudarstva, Park velikana, Ugostiteljsko-turističke sadržaje i na mnogo šta drugog dobrog, što je u Milićima nastalo, poslednjih četrdeset godina, zahvaljujući prije svega Kompaniji „Boksit“ i mom ličnom angažovanju.
Ja ne pripadam ni jednoj političkoj opciji, ali kao čovjek, privrednik, patriota, molim se i moliću Boga da Republiku Srpsku i Srpski narod, sačuva od takvih, kao što ste Vi.

Gospodine Bosiću,

Gostujući u Dnevniku „BN televizije“ 27.10.2015. godine iskazali ste manir frustriranog siledžije, koji bi da hapsi, ruši i uništava sve što je u Republici Srpskoj dobro.

Za 48 godina aktivnog rada i 72 godine života, za ono što sam stvarao, kao opšte društveno dobro, a to je vidljivo na svakom koraku, ne samo na regiji Birač, dobio sam najveća društvena priznanja, a da sam poštovao zakon i zakonitost u radu govore činjenice da nikada nisam, kao privrednik, ni prekršajno kažnjen.

U odnosu na mene, po onome što ste Vi stvarali, kao društvenu vrijednost, običan ste nikogović, po načinu kako se obraćate javnosti, obično ste laprdalo, a po društvenom i političkom angažmanu, Vi ste potrčkalo, sluga sarajevskih sećijaša i Velikog brata.

Interesantno, kada ste spominjali moje ime Vama se naglašeno promijenila boja lica, a tik pojačao.

Da ste pročitali saopštenje kompanije „Boksit“ u kompetentnim listovima, kao što su „Glas Srpske“ i „Nezavisne novine“, umjesto što čitate žutu štampu, koju izdaju vaši prijatelji, nadam se da bi Vaš mentalni sklop bio u stanju da razumije da smo vršili poligrafsko ispitivanje zaposlenih na dobrovoljnoj bazi, prije svega, sa ciljem da utvrdimo ko krade i ko dostavlja neovlašćeno informacije kojekuda, kojima se nanosi šteta kompaniji.

Ispostavilo se da sedam lica nije prošlo na poligrafu. Interesantno da su svi iz vašeg miljea.

Očigledno da Vam je Milorad Dodik noćna mora pa ja pozivam institucije Republike Srpske da putem poligrafa i psiho testova utvrde ko su ljudi, koji se danas bore za slobodu i demokratiju srpskog naroda, u unitarnoj BiH.

S poštovanjem,

predsjednik kompanije

mr Rajko Dukić “

 

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se