23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Sa Rusima ni u misiju spašavanja pilota – ultimatum Iraku!

SAD ne žele da sarađuju sa Rusijom u Siriji čak ni u slučaju spašavanja pilota i traže od Iraka da izabere s kim će protiv islamista – sa Rusima ili sa Amerikom. SAD nisu pristale ni na zajedničko spašavanje pilota iz oborenih aviona u Siriji – navode ruski izvori.

Američko – ruska saradnja tako ostaje ograničena samo na dokument o bezbjednosti letova u Siriji, navode iz ruskog Ministarstva odbrane.

Moskva tvrdi da je predložila zajedničko spašavanje pilota u slučaju da se dogodi problem sa nekim avionom koalicije na čelu sa SAD.

„Šta ima loše u tome da SAD i Rusija sarađuju bar u ovom pravcu, jer takva katastrofa mogla bi se dogoditi i ruskom pilotu“ – navode u Moskvi.

U međuvremenu, u Irak je doputovao komandant Glavnog štaba američkih Oružanih snaga DŽozef Danford koji je odmah upozorio domaćine da moraju da izaberu sa kim će da sarađuju – sa SAD ili sa Rusijom.

On poručuje da će SAD „biti vrlo teško“ da Iraku pruže pomoć, „ako u tome budu sudjelovali i Rusi“.

Danford je stigao u posjetu Iraku kako bi s tamošnjim vlastima razmotrio pitanje borbe protiv „islamske države“, nakon najava da će irački parlament odlučivati o eventualnom pozivu Rusiji da proširi svoju vazdušnu misiju sa Sirije na Irak.

Prema riječima Danforda, premijer Iraka Hajder el Abadi tvrdi da njegova zemlja ne traži vojnu podršku Rusije.

Ranije je neimenovani izvor saopštio da je koordinator američke politike za borbu protiv islamista DŽon Alen u razgovoru sa Abadijem izrazio zabrinutost zbog zbližavanja Bagdada i Moskve.

„Zar Irak ne bi trebao biti zahvalan Americi“, upitao je Alen domaćine – prenose zapadni portali.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se