12 C
Zvornik
23. април 2024.

Rusi dolaze

Irački parlament će uskoro glasati o eventualnom pozivu Rusiji da proširi vojnu intervenciju protiv „islamske države“ i na tlu Iraka.

Parlament će se sastati do kraja oktobra, kako bi odlučio o tome da li će biti upućen zvaničan poziv Moskvi da pošalje svoje vazdušne snage – potvrđuje parlamentarac Movafak Rubai za ruske medije.

Vladajuća koalicija, koju predvodi premijer Iraka Nuri al Maliki, sklona je ruskoj intervenciji iz vazduha, identičnoj onoj koju Rusi svakodnevno izvode u Siriji gađajući položaje islamista.

„Nije važno da li poziv podržavaju suniti i Kurdi, jer to ne mijenja ništa. Imamo dovoljnu većunu u parlamentu da to izglasamo“ – navodi Rubai, bivši savjetnik za bezbjednost u Malikijevoj vladi.

SAD su veoma zabrinute zbog moguće ruske intrevencije u Iraku i već su u više navrata poručile Iraku da to neće biti dobro prihvaćeno u Bijeloj kući.

Amerika je uložila milijarde dilara, a mnogi vojnici SAD su i poginuli u višegodišnjim operacijama u Iraku, pa bi Vašington okretanje Bagdada Rusiji shvatio kao nipodaštavanje svoje pomoći.

Istovremeno, iračka vlada je zabrinuta zbog stalnog jačanja „islamske države“ i nemoći SAD da pomognu u borbi protiv islamista.

Neki krugovi u Bagdadu otvoreno sumnjaju da se SAD uopšte bore punim kapacitetima protiv islamista.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se