15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Regruteru bh. mudžahedina 20 godina zatvora

NJUJORK – Harun Asvat (40) bliski saradnik Abu Hamze al Masrija, osuđen je na 20 godina zatvorske kazne zbog organizovanja kampa za obuku terorista na teritoriji SAD.

U džihadističkim krugovima je poznat kao učesnik više međunarodnih zavjera, a svojevremeno je regrutovao borce za rat u BiH.

Prema ranijim izvještajima, Harun Asvat je, navodno, bio pripadnik brigade Abdelkadira Moktarija, čije je sjedište bilo u Zenici, a u BiH je boravio nekoliko godina.

Kada je, konkretno, riječ o posljednjoj presudi, on je osuđen za pokušaj organizovanja kampa za obuku terorista na teritoriji SAD, tačnije u američkoj saveznoj državi Oregon.

Prema optužnici, Asvat je pokušao da organizuje kamp za obuku terorista u Bliju, u Oregonu, i to između juna 2000. i decembra 2001. godine, za sve koji su željeli da se bore u Avganistanu.

Ovaj 40-godišnjak, koji je rođen u zapadnom Jorkširu, u martu se izjasnio krivim za optužbe za terorizam i zavjeru.

Asvat je uhapšen 2005. godine u Zambiji, izručen Velikoj Britaniji, gdje je bio u psihijatrijskoj ustanovi Broadmur prije izručenja SAD, 2008. godine. Inače, Asvat navodno već 20 godina pati od šizofrenije, od koje je i liječen. Tek kada su dobijene sve potrebne garancije da će i u SAD imati adekvatnu njegu, odobreno je izručenje tamošnjim vlastima.

Inače, američki Federalni istražni biro je došao do njegovog imena u kući Kalida Šeika Mohameda u Pakistanu, jednog od organizatora napada na Njujork 11. septembra 2001. godine, što je samo potvrdilo njihovu sumnju u njegovu umiješanost u više međunarodnih zavjera, prenose Nezavisne novine.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se