-0.6 C
Zvornik
20. април 2024.

Recept dana- Knedle od hljeba i šnicle sa bijelim lukom i senfom

 

Ovaj recept je idealan za porodični ručak, a pogotovo je namjenjen djeci koja jedu malo hljeba, pa ove knedlice od hljeba dođu i kao prilog i kao „hljeb“.

Sastojci za pripremu knedla od hljeba:

-200 gr starog hljeba

-100 ml mlijeka

-prstohvat soli i bibera

-ravna kašičica suvog začina

-2 cijela jaja

-3 pune kašike brašna

-voda za kuvanje i so

Sastojci za pripremu šnicli sa bijelim lukom i senfom:

-6 šnicli po izboru

-2 čena bijelog luka

-2 ravne kašičice senfa

-2 kašika brašna

-voda za nalivanje

-suvi začin, peršun, biber

Priprema:

Hljeb sitno izmrviti, koliko je to moguće rukama. Preliti mlijekom i ostaviti da odstoji. Djelovaće malo suvlje, ali tako treba. Dodati jaja, suvi začin, so, biber i brašno pa umjesiti. Biće ljepljivo, ali tako treba. Ostaviti da odstoji 10-ak minuta pa pokvasiti ruke i oblikovati kuglice. Za to vrijeme stavite vodu sa solju da provri. Dok napravite kuglice i voda će provriti. Spustiti u kipuću vodu kuglice i ostaviti da se kuvaju 15 minuta pa ugasiti vatru. Šnicle izlupati i posoliti i ostaviti 10 minuta da odstoje. Zagrijati ulje, uvaljati šnicle, jednu stranu u brašno i staviti da se prže sa svake strane 2 – 3 minute. Vaditi na tanjir. U ulje u kojem su se pržile snicle proprežiti ostatak brašna i izgnječen ili sitno isjeckan bijeli luk. Naliti vode, otprilike 2 čaše i promješati. Ako počinje previše da se zgušnjava doliti još vode.

Znači, kada je sos odgovarajuće gustine doliti još čašu vode, vratiti šnicle, smanjiti vatru i ostaviti pola sata da krčkaju. Šnicle će tad biti mekane i sočne a sos će se vratiti na željenu gustinu. Pred serviranje ocjediti knedle poslagati u dublju posudu i peliti sa sosem, a meso servirati sa strane.

Prijatno!

 

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se