18.1 C
Zvornik
28. март 2024.

Razmatrani izvještaji – jednostrani

Predstavnici Koalicije „Domovina“ poručili su da neće učestvovati u skupštinskom izjašnjavanju o izvještajima o analizi i planu aktivnosti o pitanju traženja nestalih, istraživanju i procesuiranju ratnih zločina, te saradnji institucija Republike Srpske sa Haškim tribunalom u prošloj godini.

Poslanici ove koalicije Senad Bratić i Nedim Čivić smatraju da su izvještaji jednostrani.

„Izvještaj o traženju nestalih i poginulih je jednostran, ne može da predstavi prava dešavanja na prostoru BiH jer govori samo o stradanjima srpskog naroda, a ne govori o žrtvama iz reda Bošnjaka i Hrvata“, rekao je Bratić novinarima u pauzi sjednice Narodne skupštine Republike Srpske.

On je naglasio da bi bilo puno korektnije i ustavnije da je izvještaj pokazao pravi odnos žrtava na prostoru BiH bez obzira na nacionalnu pripadnost, te da je trebalo da obuhvati stradanje i civilnih žrtava rata.

Poslanik Nedim Čivić rekao je da i izvještaj o saradnji sa sudom u Hagu govori samo o osumnjičenima i osuđenima za ratne zločine.

Za Čivića su posebno sporni predloženi zaključci u kojima se traži da Vlada Srpske iz budžeta izdvaja novac za porodice i odbranu lica protiv kojih vode sudski sporovi u Hagu.

Izvještaj o analizi i planu aktivnosti o pitanju traženja nestalih, istraživanju i procesuiranju ratnih zločina i Izvještaj o saradnji institucija Republike Srpske sa Haškim tribunalom za period od 1. januara do 31. decembra 2014. godine razmatrani su u današnjem dijelu sedme redovne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se