8.1 C
Zvornik
19. април 2024.

RAT ZA PREVLAST I UTICAJ NA BALKANU: Rusi uskoro otvaraju televiziju

Rusija počinje svojevrsni rat za prevlast i uticaj na Balkanu, a prvi potez biće im otvaranje televizije koja će pokrivati cijeli region, prenosi beogradski „Kurir“. Riječ je o investiciji vrijednoj čak 11 miliona evra, a najozbiljniji za generalnog direktora televizije biće proslavljeni srpski reditelj Emir Kusturica.

Izvor „Kurira“, upućen u detalje tog projekta, otkriva da će se program ruske televizije emitovati u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini.

„Zamišljeno je da televizija bude regionalnog karaktera, nalik na „Raša tudej“, i da bude pandan multiplatformi „N1“, koja je partner američkog „CNN“ na ovim prostorima. Program će se zasnivati na informativnom i kulturno-obrazovnom sadržaju, a planirano je i otvaranje velikog broja radnih mijesta“, kaže naš sagovornik.

Postavljanje Emira Kusturice na čelo ove televizije ne bi bilo veliko iznenađenje s obzirom na to da on krije da je rusofil, a ima i veoma dobre kontakte s najvišim ruskim državnim funkcionerima i diplomatama. Tako je i ovogodišnji Sajam knjiga Kusturica otvorio zajedno s ruskim ambasadorom Aleksandrom Čepurinom.

Osim toga, veoma je upoznat i s globalnim uticajem koji ima „Raša tudej“, za koju takođe gaji velike simpatije.

„“Raša tudej“ ruši stereotipe o dobrim i lošim momcima, gdje su crnci, Rusi i Srbi zlikovci, a bijeli Amerikanci bez mane. Kako vrijeme bude odmicalo, ta televizija će sve više demistifikovati „američki san“ i poslati signal da svijet nije određen samo fatalizmom liberalnog kapitalizma“, rekao je svojevremeno Kusturica hvaleći ovu rusku medijsku mrežu.

Inače, osnivanje ruskih medija na našoj teritoriji najavljeno je u Ruskom domu 15. oktobra ove godine, kad je potpisan sporazum u oblastima međunarodne društvene saradnje između institucija Srbije i Rusije.

Spekuliše se i da je ovo svojevrstan ruski odgovor na desetočlani specijalni tim Evropske unije koji je formiran u septembru kako bi se suprotstavio propagandi Vladimira Putina. Jedan od glavnih zadataka ovog tima je da svakodnevno prati izvještavanje velikih ruskih medija, a prije svega novinske agencije „Sputnjik“, koja je dostupna i na srpskom jeziku, ali i televizije „Raša tudej“, koju ovde možemo da pratimo preko kablovskih operatera.

Generalni sekretar Udruženja novinara Srbije Nino Brajović kaže da je čuo za priče o otvaranju ruske televizije i ocjenjuje da će to uticati na odnos medijskih snaga u regionu.

„To možda na prvi pogled nekima djeluje loše, ali je sigurno dobro za novinarstvo u Srbiji. Na prvom mjestu, dovelo bi do veće konkurencije i mogućnosti da stvari gledamo iz više uglova. S druge strane, kad je riječ o tako jakim finansijskim mogućnostima, to za novinare znači siguran posao i redovnu platu“, kaže Brajović.

(Kurir)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se