15.9 C
Zvornik
29. март 2024.

Putin: Vojna operacija SAD-a u Siriji bez rezultata

MOSKVA – Vojna operacija međunarodne koalicije predvođene SAD-om u Siriji nije donijela nikakve rezultate, izjavio je danas ruski predsjednik Vladimir Putin, upozoravajući istovremeno na mogućnost da oružje koje Vašington dostavlja u Siriju može da padne opet u ruke terorista.

– Sada su saopštili da iz aviona dopremaju municiju Slobodnoj sirijskoj vojsci (SSV). Gde je ta SSV? Neće li to sve opet pasti u ruke Islamske države, kao što se to već desilo? Ko garantuje? –  upitao je Putin na VII investicionom forumu „Rusija zove!“.

– Tek što je to sve bilo urađeno, tek što se to desilo i u samim Sjedinjenim Državama priznata propast akcije (obuke ličnog sastava), sada nasumice izbacuju municiju. Kome? Ovo pitanje nije tek retoričko –  rekao je predsjednik Rusije, a prenosi Interfaks.

Putin je rekao da je Rusija tražila ciljeve koji su „stoprocentno teroristički“ i odgovor gdje treba napasti, ali da nije bilo „nikakvog odgovora“.

– Odgovor je bio – ne, nismo bili spremni na to – kazao je on, ocjenjujući da zapadni partneri ne znaju šta se u stvarnosti dešava na teritoriji Sirije i kakve ciljeve žele da ostvare, prenio je TASS.

Prema njegovim riječima, Moskva u Siriji postupa „u strogoj saglasnosti“ sa Poveljom UN i po međunarodnom pravu, za razliku od koalicije pod vođstvom SAD, koja dejstvuje bez rezolucije Savjeta bezbjednosti UN i poziva sirijskih vlasti.

Ističući da „ne želi ni sa kim da polemiše“, Putin je rekao da Rusija u Siriji ne teži ka nikakvom liderstvu.

– U Siriji može da bude samo jedan lider – sirijski narod. Težimo da doprinesemo borbi protiv terorizma, koji je opasan i za SAD, za Rusiju, za evropske zemlje, pa i za čitav svijet – kazao je on.

Ruski predsjednik je rekao da je saradnja Rusije i SAD samo po „vojnoj liniji“ nedovoljna i istakao da je potreban zajednički rad na podsticanju snaga u Siriji da se postigne političko rješenje.

Putin je rekao da je Rusija predlagala da se u Moskvi održi međunarodni susret o Siriji i da je on predložio i upućivanje veće delegacije u Vašington, koju bi predvodio premijer Dmitrij Medvedev.

– Za sada odgovora nema – kazao je Putin, dodajući da bi u toj delegaciji bili oficiri na nivou zamjenika načelnika Generalštaba i predstavnici obavještajnih službi.

– Ako hoćemo efikasno da djelujemo, treba taj posao prevesti na ozbiljan, konkretan nivo – rekao je predsjednik Rusije, naglašavajući da je podjednako važno raditi zajedno i sa zemljama regiona – Turskom, Jordanom, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Irakom.

Potrebno je, kako je istakao, vidjeti kako se na antiterorističkom kolosjeku mogu graditi odnosi sa Turskom, koja je zabrinuta zbog „kurdskog faktora“ i „borbe protiv terorizma“.

– Shvatamo te zabrinutosti i nesumnjivo smo spremni da ih uvažimo tokom zajedničkog rada – kazao je Putin i dodao da sada postoje kontakti na nivou ministarstava odbrane, ali da je i sa Turskom potrebna saradnja i na političkom nivou.

Ruski predsjednik je, takođe, rekao da operaciju ruske vojske u Sirji ne treba povezivati sa privrednom saradnjom sa drugim zemljama.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se