9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

Putin: Ostvaren napredak u borbi protiv „Islamske države“

BURABAI – Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je danas na sastanku lidera bivših sovjetskih država da je Moskva ostvarila napredak u borbi protiv „Islamske države“.On je dodao da se Rusija obratila Saudijskoj Arabiji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Egiptu, Jordanu i Izraelu u vezi sa saradnjom u borbi protiv terorizma te da pokušava da ostvari saradnju sa SAD i Turskom.

Putin je istakao da su ruske vojne snage postigle impresivne rezultate u Siriji.

„Naše trupe postigle su impresivne rezultate napadajući mete koje su ranije dogovorene sa Sirijom iz vazduha i sa mora. Uništene su stotine operativnih centara i magacina municije, vojna oprema kao i stotine terorista“, rekao je Putin, dodajući da je Rusija posvećena formiranju najšire moguće koalicije za borbu protiv ekstremista i terorista.

On je podsjetio da je Rusija upozorila na opasnost od jačanja radikalnih snaga u regionu i da je zagovarala formiranje zajedničkih snaga za borbu protiv ekstremističkih grupa.

„U tom kontekstu mi smo smatrali da je naša dužnost da preduzmemo konkretne korake u borbi protiv ‘Islamske države’ i drugih radikalnih grupa u Siriji“, istakao je Putin.

On je naglasio da je ova operacija ruskih borbenih aviona „potpuno u skladu sa međunarodnim pravom i apsolutno legitimina jer se provodi na osnovu zvaničnog zahtjeva sirijskog predsjednika Bašara al Asada“.

„Jasno su postavljeno okviri, avioni i druga oprema koriste se isključivo za napade na terorističke grupe“, rekao je ruski predsjednik na sastanku savjeta zemalja Zajednice nezavisnih država /CIS/.

Putin je naglasio da je ostvaren napredak u koordinaciji koraka u borbi protiv „Islamske države“ u Siriji te da su ostvareni kontakti sa zemljama Bliskog istoka, prenosi TASS.

Putin je pozvao sve strane da udruže snage u borbi protiv terorizma i da se pridruže radu informativnog centra u Bagdadu.

Rusija, Sirija, Iran i Irak formirali su informativni centar u Bagdadu u cilju koordinacije borbe protiv džihadista.

Putin je rekao da se između 5.000 i 7.000 državljana CIS-a bori zajedno sa „Islamskom državom“.

Ruski predsjednik istakao je da zemlje CIS-a treba da budu spremne na pokušaje terorista da provale u Centralnu Aziju i naglasio da je neophodno pažljivo pratiti situaciju na granicama, ukazavši na sve goru situaciju u Avganistanu.

„Teroristi sve više dobijaju uticaja i oni ne kriju svoje planove za dalje širenje. Jedan od njihovih ciljeva je provaliti u region Centralne Azije“, rekao je Putin.

On je dodao da je važno biti spreman da se pruži koordinisan odgovor na takvu mogućnost. Putin je ukazao na značaj koncepta vojne saradnje zemalja CIS-a do 2020. godine koji će biti odobren na samitu.

„Neophodno je osigurati efikasan rad Antiterorističkog centra CIS-a, nastaviti sa koordinacijom rada obavještajnih agencija i sa razmjenom informacija“, rekao je Putin.

Na ovom sastanku dogovoreno je formiranje zajedničkih specijalnih snaga sa zadatkom odbrane spoljnih granica u kriznim situacijama u trenutku nemira u Avganistanu.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se