15.9 C
Zvornik
29. март 2024.

Prva presuda Suda BiH borcima ISIL-a: Četvorici optuženih 7 godina zatvora

SARAJEVO – Sud BiH osudio je danas Huseina Erdića na zatvor od tri godine i šest mjeseci zbog krivičnog djela organizovanja i podsticanja drugih na priključivanje paravojnim formacijama i terorističkoj grupi ISIL koja djeluje na području Sirije i Iraka, javlja novinar „Nezavisnih“.

Midhat Trako osuđen je na godinu i šest mjeseci zatvora za isto krivično djelo, a Nevad Hušidić i Merim Keserović osuđeni su na po godinu zatvora zbog pokušaja da se priključe terorističkoj organizaciji ISIL.

Ovo je prvostepena presuda, a advokati optuženih imaće pravo na žalbu o kojoj će odlučivati Apelaciono vijeće Suda BiH.

Dubravko Čampara, tužilac, kazao je danas novinarima da je zadovoljan presudom, te da je ona istorijska zato što je ovo prvi put da se u BiH presudi za pokušaj priključivanja paravojnim organizacijama.

Izricanju presude prisustvovao je samo prvooptuženi Husein Erdić, dok je drugooptuženi Midhat Trako izjasnio se da ne želi prisustvovati izricanju presude, kao i Nevad Hušidić, a Merim Keserović koji je i najmlađi, jer nema ni 19 godina svoj nedolazak opravdao je nedostatkom sredstava, jer živi u Bužimu, pišu Nezavisne.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se