18.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Pronevjera 120 miliona KM iz „Birča“: Ispitani Litvanci nedostupni od 2013.

Tužioci Specijalnog tužilaštva RS koji vode istragu o malverzacijama u Fabrici glinice „Birač“ iz Zvornika ispitali su u Litvaniji osumnjičene sa državljanstvom te baltičke zemlje, što je doprinijelo ubrzanju istrage.

Kako piše „Glas Srpske“, saslušani su bivši finansijski direktor u „Birču“ Giedrijus Grigalijus, bivši direktor preduzeća „Alumina“ Mindaugas Kazakevičijus i bivši predsjednik upravnih odbora firmi „Birač“, „Mehanika“, „Alumina“ i „Birač energa“ iz Zvornika Martinas Ugijanskis. Ispitani su i bivši članovi upravnih odbora tih kompanija Virginijus Vajega i Oksana Kavtun, direktor „Mehanike“ Rimantas Balsis i visokopozicionirani funkcioner u „Birču“ Viktoras Zarevičijus. Sve pomenute firme bile su vlasnički i kadrovski povezane sa „Birčem“.

„Istražioci su došli do veoma kvalitetnih informacija koje su im poslužile da ubrzaju istragu. Kockice se polako sklapaju i sve ide u željenom smjeru“, rekao je izvor kazao „Glasa Srpske“.

Radi se, kako je dodao, o veoma složenoj istrazi koja podrazumijeva prikupljanje velikog broja materijalnih dokaza i sprovođenje obimnih vještačenja.

„Veliki broj dokaza neophodno je prikupiti putem međunarodne pravne pomoći što najviše usporava sprovođenje istrage“, rekao je izvor blizak istrazi.

MUP RS je protiv saslušanih Litvanaca u septembru 2013. godine podnio Specijalnom tužilaštvu RS četiri izvještaja o počinjenom krivičnom djelu. Osumnjičeni su da su „Birač“ oštetili za oko 120 miliona KM zloupotrebom službenog položaja i ovlašćenja i falsifikovanjem i uništavanjem poslovnih ili trgovačkih knjiga i isprava.

Portparol Specijalnog tužilaštva Dragica Tojagić kaže da tužilac koji vodi taj predmet ne može da iznosi detalje istrage jer još nije privedena kraju.

U izvještaju o radu Specijalnog tužilaštva koji je nedavno upućen Narodnoj skupštini RS navedeno je da je Litvanija tek nedavno udovoljila njihovim zahtjevima za sprovođenje istražnih radnji u tom predmetu.

„Tužioci Specijalnog tužilaštva su u septembru boravili u Litvaniji, gdje su ispitivali osumnjičene državljane Litvanije“, navedeno je u izvještaju.

Sudski procesi i status parnica u predmetima koji se tiču Fabrike glinice „Birač“, u kojoj je na zahtjev Poreske uprave RS otvoren stečaj, i „Alumine“ i u toku su u RS i Litvaniji, razmatrani su nedavno na sastanku pravnog tima iz RS i litvanske advokatske kancelarije „Sorainen“ koji zastupaju dvije strane.

Saslušani

Giedrijus Grigalijus, bivši finansijski direktor u „Birču“

Mindaugas Kazakevičijus, bivši direktor preduzeća „Alumina“

Martinas Ugijanskis, bivši predsjednik upravnih odbora firmi „Birač“, „Mehanika“, „Alumina“ i „Birač energa“

Virginijus Vajega i Oksana Kavtun, bivši članovi upravnih odbora „Birča“, „Mehanike“, „Alumine“ i „Birač energe“

Rimantas Balsis, bivši direktor „Mehanike“

Viktoras Zarevičijus, visokopozicionirani funkcioner u „Birču“.

Ročište

Na ročištu koje je nedavno održano u Litvaniji sud je odbio prijedlog nekadašnjeg vlasnika „Birča“ litvanske Ukio banke da zajedno s njom u postupku nastupa i fočanski biznismen Goran Pavlović. On je, navodno, otkupio potraživanja Litvanaca u „Birču“, a prijedlog je odbijen jer advokati banke nisu imali kupoprodajni ugovor.

U tom procesu „Birač“ traži poništenje ugovora na osnovu kojeg Ukio banka od te firme i preduzeća povezanih s njom potražuje oko 170 miliona maraka. Taj dug u novembru prošle godine, navodno, je otkupio Pavlović. Pravni tim „Birča“ ranije je ocijenio da je kupovina duga pravno neutemeljena.

(Glas Srpske)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se