23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Prisluškivani i političari iz Republike Srpske

BANJALUKA – Američka obavještajna agencija od 2005. do 2008. prisluškivala je i poličare iz Republike Srpske, tvrdi to Božidar Spasić, bivši operativac jugoslovenske i srpske Službe državne bezbjednosti.

I ne samo to – kaže da prisluškivanje nikada nije prestalo i da Amerikanci samo čekaju pogodan trenutak da objave detalje snimljenih razgovora koji bi lako mogli da ugroze mnoge.

„Svakako da se tu čeka odgovarajući momenat. Recimo, po meni bi analitički, ukoliko bi se u Republici Srpskoj započelo sa procesom pripreme referenduma, svakako da bi izašli određeni transkripti“, rekao je Božidar Spasić, bivši operativac Službe državne bezbjednosti SFRJ i Srbije.

To što Amerikanci prisluškuju region nije iznenadilo bezbjednjake u Srpskoj. Dragomiru Jovičiću sa banjalučkog Fakulteta za bezbjednost logično je što su, uz potencijalne teroriste, na američkoj crnoj listi političari i biznismeni. Oni su, kaže, strancima uvijek bili najzanimljiviji.

„Svakako da je bitno šta oni misle, šta pričaju, s kim kontaktiraju, šta dogovaraju. A što se tiče takozvanih tajkuna – pa naravno da je interesantan i krupni biznis. Njega nema nešto puno ovdje ali su naravno oni koji se bave krupnijim biznisom interesantniji od običnih građana“, naglasio je Dragomir Jovičić, sa Fakulteta za bezbjednost i zaštitu Banjaluka.

Bezbjednjaci kažu da Amerika ima uhodanu taktiku. Preko svojih doušnika ili službenika američkih ambasada dobiju informaciju ko je zanimljiv i ko je u posljednje vrijeme u javnosti na sebe privukao pažnju određenim izjavama ili postupcima. Političari u Srpskoj, bar oni koje smo kontaktirali, kažu da se ne boje prisluškivanja.

„Što se mene tiče evo neka i mene prisluškuju, ja ne rušim Republiku Srpsku i ne radim nikakva krivična djela da bih se plašio. Toga se plaše pojedinci koji rade naopako“, siguran je Luka Petrović, generalni sekretar SNSD-a.

„Ne kažem da je to dobro, ali s obzirom na moć tih zemalja i njihove interese i njihove mogućnosti – to je u današnje vrijeme veoma teško izbjeći“, izjavio je Milanko Mihajlica, predsjednik Srpske radikalne stranke RS.

Najnoviju buru u BH javnosti oko prisluškivanja, prije tri dana je pokrenuo Peter Pilc, poslanik u austrijskom parlamentu. Gostujući na slovenačkoj televiziji rekao da je američka obavještajna agencija od 2005. do 2008. prisluškivala na stotine telefona u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji, javlja ATV.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se