18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Presuda Bosniću biće objavljena 4. novembra

Presuda Huseinu Bosniću, protiv koga je u Sudu BiH vođen postupak za javno posticanje na terorističke aktivnosti, biće obajvljena 4. novembra.

Na današnjem suđenju Bosniću, Tužilaštvo BiH i odbrana iznijeli su završne riječi.

Tužilaštvo smatra da je dokazalo da je Bosnić van svake razumne sumnje počinio djelo koja mu je stavljeno na teret i da su direktne posljedice takvog djelovanja smrt najmanje šestorice mladića iz BiH, koji su stradali na sirijskom ratištu kao pripadnici terorističke „Islamske države“.

Tužilac Dubravko Čampara predložio je izricanje sankcije kojom će biti ispunjena svrha kažnjavanja, a prijedlog je i da Bosnić ostane u pritvoru dok ne bude upućen na izdržavanje zatvorske kazne.

Odbrana je predložila da Sud donese oslobađajuću presudu jer Tužilaštvo ničim nije dokazalo da je Bosnić počinio krivično djelo koje mu se stavlja na teret.

Optuženi Bosnić rekao je da se osjeća nevin i da mu je načinjena nepravda, te zahvalio braniocu koji je, kako je naveo, dokazima pokazao da je riječ o neutemeljenim optužbama.

„Nikada nikome nisam sugerisao da ide na strano ratište niti sam finansirao odlaske na ratišta. Na svojim predavanjima i u hutbama tumačio sam vjeru u svim aspektima, a najmanje sam govorio o borbi na Alahovom putu“, rekao je Bosnić.

Bosnić je naveo da je struka dokazala da on nije ni snimao niti na internetu objavljivao snimke svojih govora. „Danas živimo u jednom kompjuteru i imamo medijski rat u kojem ljudi dobijaju pogrešne informacije“, rekao je Bosnić.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se