18.1 C
Zvornik
28. март 2024.

Predstavnici Srpske nezadovoljni sastankom sa Bramercom i Salihovićem

Predstavnici Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, Saveza logoraša i Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske ponovo su danas u Sarajevu izrazili nezadovoljstvo radom Suda i Tužilaštva BiH, ali i rezultatima sastanka sa glavnim tužiocima Haškog tribunala Seržom Bramercom i Tužilaštva BiH Goranom Salihovićem.

Predsjednik Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske Božica Živković Rajilić izjavila je novinarima da je na ovaj sastanak donijela spisak 412 Srpkinja koje su seksualno zlostavljane na području Sarajeva, kao i spisak zločinaca.

„Na tom spisku nalaze se imena i prezimena 105 zločinaca s područja Sarajeva, Hrasnice i Sokolović Kolonije, od kojih je 48 učesnika silovanja, 42 su pomagača i sa područja Sokolović Kolonije evidentirano je 25 zločinaca. Donijela sam i izjave silovanih Srpkinja, mada te podatke odavno imaju sve relevantne institucije i organi“, precizirala je Rajilićeva.

Ona je od Salihovića zatražila da od 105 zločinaca Tužilaštvo uhapsi bar 50 do kraja godine.

„Da sam se ja pitala, učesnici današnjeg sastanka mogli su za dva časa da uhapse pola ovih zločinaca, na osnovu mojih dokaza. Međutim, ovo je samo priča da neko reklamira svoj posao. Aposolutno nisam zadovoljna radom Tužilaštva BiH, osim tužioca koji je radio na predmetu `Brod`, kada je uhapšeno 14 zločinaca“, kaže Rajilićeva.

Ona je upozorila da su od prošle godine čak četiri žene žrtve silovanja, članovi ovog udruženja koje su bile pripremane da svjedoče na sudu, izvršile samoubistvo.

„Ako Sud i Tužilaštvo ovako nastave, mi nemamo sa njima šta razgovarati“, poručila je Rajilićeva.

Prema njenim riječima, Bramerc je „utekao“ sa ovog sastanka, pravdajući se da će se učesnici sami međusobno dogovoriti o narednim koracima na procesuiranju zločina nad Srbima, što joj se uopšte nije svidjelo.

Predsjednik Odbora Republičke organizacije za traženje nestalih Marko Grabovac istakao je da uopšte nije zadovoljan radom niti ijednim odgovorom iz Tužilaštva BiH ili od Bramerca lično.

„U odnosu na obećanja iz prošlih godina, nismo zadovoljni radom ni Tužilaštva BiH, ni Instituta za nestala lica BiH, ni Međunarodne komisije za traženje nestalih lica“, rekao je Grabovac.

NJega posebno boli što se „u Srebrenici u Potočarima sahranjuje i po 300, 400 ili 500 Bošnjaka, a Srba nema ni 15“.

„U tri kosturnice imamo 567 tijela, koja 10 i više godina, nažalost, čekaju da se Tužilaštvo smiluje i da konačno počnu da procesuiraju zločine nad Srbima. To je ponižavajuća okolnost za Srbe u BiH, od ovih iz Tužilaštva koji uporno tvrde da rade dobro i brzo, a što nikako nije istina“, istakao je Grabovac.

On je apelovao na nadležne institucije da ubrzaju ekshumacije masovnih grobnica, identifikaciju posmrtnih ostataka, kao i da obezbijede efikasniji rad Tužilaštva na procesuiranju ratnih zločina.

Predsjednik Saveza logoraša Srpske Branislav Dukić rekao je novinarima nakon ovog sastanka da je Savez logoraša 2004. godine Haškom tužilaštvu dostavio ogromnu dokumentaciju, a da je više od 300 predmeta pod oznakama A, B i C Haški tribunal 2006. godine vratio na procesuiranje u BiH.

„Za predmete `Dobrovoljačka` i `Tuzlanska kolona` danas sam čuo da su istrage obustavljene. Za Sijekovac, Brod, Peti korpus, kasarna `Viktor Bubanj`, gdje sam i ja ležao, te mnoge zatvore u Hrvatskoj, glavni tužilac BiH je rekao da je za dvije godine uradio više nego svi njegovi prethodnici u Tužilaštvu BiH zajedno“, rekao je Dukić.

On je za mjesec dana najavio novi sastanak na kome bi trebalo da budu prezentovani ti navodni rezultati Tužilaštva BiH.

Na sve ove primjedbe, Salihović je odgovorio da je zadovoljan današnjim sastankom.

„Bez saradnje Tužilaštva sa udruženjima nema napretka u ovim predmetima i mi od njih očekujemo pomoć i dalje. Mi smo danas pokazali da je 70 lica optuženo za zločine nad srpskim žrtvama i to je rezultat koji se ne može zaobići. Zaključak je da mi želimo da radimo i to više nije upitno“, naveo je Salihović.

Prema njegovim riječima, Tužilaštvo obrađuje sve predmete za koje ima dokaze o zločinima.

Bramerc je danas završio posjetu Sarajevu, gdje je boravio u okviru priprema za redovni šestomjesečni izvještaj Savjetu bezbjednosti UN.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se