18.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Predstavljena monografija o stradanju Srba na kladanjskom području

ZVORNIK – U Zvorniku je promovisana sinoć knjiga „Tragovima do istine“, autora Miloša Markovića i Ratka Čelića, koja govori o životu i stradanju Srba na području opštine Kladanj u Federaciji BiH.

Knjiga je izašla u izdanju Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva /SKPD/ „Prosvjeta“ iz Zvornika.

Marković je rekao da je knjiga pripremana punih 18 godina u želji da se vjerodostojno prikaže „pogibiju 20 srspkih sela sa kladanjskog područja od 1992. do 1995. godine“.

„Kladanjska sela ostaće samo simbol nevinog stradanja Srba na ovom području“, rekao je Marković i dodao da u zabilješkama autora i skupljenim dokumentima postoje živi ljudi i njihovi iskazi, naselja koja su postojala i nestala, uništeni svijet sela, protjerani srpski domaćini sa porodicama, okolina koja o tome svjedoči i detalji života iz tog vremena.

Govoreći sa sjetom o svemu što se događalo srpskom narodu i selima koja su pod prijetnjom istrijebljenja napuštali, Marković je rekao da su „Srbi koji su ostali pobijeni, neki nestali, a neki su strpani u zatvor.

Recenzent knjige Jelina Đurković istakla je da je rukopis monografije o životu i stradanju Srba opštine Kladanj dragocjen iz više razloga.

„To je svjedočenje u prvom licu o stradanju srpskog naroda na određenoj, konkretnoj teritoriji u proteklom ratu“, rekla je ona i naglasila da je monografija, najzad, onaj ohrabrujući znak da su Srbi došli pameti kojom se prekida tradicija prepuštanja drugima da o Srbima donose sudove i pišu im istoriju kako drugima odgovara, a ne kako je stvarno bilo.

Đurkovićeva je rekla da cijela monografija nosi i pečat iskonskog bola, tuge i nostalgije više od četiri hiljade protjeranih Srba sa kladanjske oštine.

Ona je rekla da su autori izvrsno opisali nemogući povratak Srba na svoja vjekovna ognjišta.

„Povrazak u zavičaj otežava saznanje da su dojučerašnje komšije zaposjele njihovu zemlju, a administracija napravila toliko maštovitih smicalica da se oteža dokazivanje sopstvene baštine, pa se čovjek lijepo obeshrabri i izgubi u tom zamešateljstvu“, rekla je Đurkovićeva i naglasila da povratak otežava i komšijska mržnja, koja se teško zaboravlja, zbog čega je u monografiji najčešća konstatacija – nema povratka.

Urednik knjige Milan Pantić rekao je da je ova monografija mogla i ranije da se završi, ali su autori uvjek dolazili sa novim podacima i novim dokazima o stradanju srpskog naroda i njihovih sela što je tražilo vremena da se obrade u uvste u sadržaj knjige.

„Knjiga je svjedočenje da nema više srpskih sela na područu kladanjske opštine u fizičkom smislu, ali, zahvaljujući autorima, ta sela će ostati u knjizi da svjedoče o vremenu u kojem su sravnjena sa zemljom – izgubljena“, rekao je Pantić.

On je dodao da sva ta sela nisu izgubljena sve dok se gaje i nose u srcu i čuvaju u uspomenama, ali kada toga nestane u srcima i uspomenama, za Srbe u Kladnju više neće biti ničega.

Predsjednik SPKD „Prosvjeta“ Rade Perić rekao je da knjiga najbolje svjedoči o jednom vremenu u nevremenu o stradanju srpskog naroda na kladanjskom području.

„Knjigu nisu samo stvarali autori, već njihovi poznanici, komšije, prijatelji, tako da ova knjiga predstavlja simbol snage istrajnosti, sloge i volje Srba sa područja kladanjske opštine“, rekao je Perić.

Saradnik i autor knjige Ratko Čelić preminuo prošle godine.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se