9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

Pred poslanicima danas Nacrt zakona o gradu Zvornik

U Narodnoj skupštini Republike Srpske danas će biti nastavljeno razmatranje Nacrta zakona o suzbijanju korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala kojim se propisuje osnivanje, organizacija i nadležnost posebnih organizacionih jedinica tužilaštva, sudova i drugih organa u Srpskoj.

Ministar pravde Anton Kasipović rekao je sinoć da je predviđeno osnivanje posebnog odjeljenja tužilaštva za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala pri Republičkom tužilaštvu, za razliku od važećeg zakona gdje je Specijalno tužilaštvo osnovano pri Okružnom tužilaštvu Banjaluka.

Obrazlažući Nacrt zakona u Narodnoj skupštini Republike Srpske, on je istakao da posebnim odjeljenjem tužilaštva rukovodi zamjenik glavnog republičkog tužioca – specijalni tužilac, a čini ga i određeni broj republičkih tužilaca koje, na prijedlog specijalnog tužioca, raspoređuje glavni republički tužilac.

„Nadležnost posebnog odjeljenja tužilaštva, shodno članu šest, određena je na cijeloj teritoriji Republike Srpske za sprovođenje istražnih radnji i krivično gonjenje počinilaca krivičnih dijela“, objasnio je Kasipović.

U Nacrtu je predviđeno osnivanje jedinica za istrage i bezbjednost posebnog odjeljenja tužilaštva koju čine načelnik jedinice i određeni broj tužilačkih istražilaca, a utvrđuju se i ovlaštenja tužilačkih istražilaca.

„Predviđeno je i osnivanje posebnog odjeljenja za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala pri Okružnom sudu u Banjaluci“, naglasio je Kasipović.

Pred poslanicima bi trebalo da bude i Nacrt zakona o oružju i municiji, Nacrt zakona o gradu Zvornik, Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o teritorijalnoj organizaciji Republike Srpske.

Nastavak sjednice zakazan je za 10.00 časova.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se