18.1 C
Zvornik
28. март 2024.

Potresno Teslino pismo otkriva koliko se ponosio djecom iz Šumarica

Svakog 21. oktobra, i posle 74 godine od kada su njemački okupatori streljali 2.400 građana u Kragujevcu, otvaraju se nove stranice ove tragedije.

680841 kragujevackolona ljudi koja se vodi u topovske supe pred streljanjeras foto privatna arhiva1 f

U Šumaricama je ubijeno 2.400 građana, od toga 261 srednjoškolac.

Tako je, na čudan način, u istoriji do sada ostala gotovo nepomenuta priča o Nikoli Tesli, koji je samo nekoliko mjeseci pre nego što je umro imao snage da u Njujorku oštro osudi fašiste, i skrene pažnju Amerikanaca na žrtve u svojoj domovini.

Tako se on pod naslovom „Braći u Americi“, u listu „Srpski srbobran“, obratio sledećim rečima:

„Naš narod pokazuje toliku moralnu snagu da nam svjetla obraz pred svijetom. Ono što čine naša braća u Starom Zavičaju dostojno je duha koji prožima našu narodnu pjesmu. Koliku duševnu snagu, čvrstu odluku, neprestrašenost i junaštvo imali su oni naši još nerazvijeni dječaci kad su pred njemačkim puškama radosno klicali: ‘Mi smo srpska deca. Pucajte!‘. Kako se mi svi možemo ponositi znajući da u čitavoj istoriji svijeta nema tako veličanstvenog primera. Ovi divni mučenici živiti će vijekove u našoj uspomeni oduševljavajući nas na besmrtna djela.

Njujork, april 1942, vaš brat Nikola Tesla.”

Srpskog proslavljenog naučnika posebno su pogodila saznanja o streljanju djece, jer je prema podacima koji su do sada prikupljeni, u Šumaricama ubijeno 2.400 građana, od čega su 40 djeca mlađa od 15 godina, a 261 su srednjoškolci.

Detalje o pogromu u Kragujevcu i okolnim mjestima u oktobru 1941. iznjeo je i ugledni “Njujork tajms” koji je pored ostalog napisao:

“… Izveden je masakr nad 4.000 Jugoslovena, uključujući i 100 učenika sa knjigama u rukama, od strane njemačkih vojnika u blizini grada Kragujevca, 21. oktobra. Civili su bili pogubljeni u znak odmazde zbog ubistva desetoro njemačkih vojnika. Nijedan od nastradalih civila nije bio umješan u ubistvo njemačkih vojnika, i umrli su ne znajući zašto. Vođeni su u smrt u grupama od po četrdesetoro. Dječaci starosti 15 god., sudije, svještenici, dućandžije i radnici ubijeni su. Streljanje je trajalo čitav dan… Direktor škole, Pantelić, pao je na kolena i molio Njemce da poštede dječake, i kada je njegova molba odbijena zatražio je da bude i on ubijen sa njima. Ta sledeća molba mu je bila uslišena.Rodbini nije bilo dozvoljeno da upute ni poslednji pogled svojim nastradalima. Njemci su izdali saopštenje opisujući masakr kao ‘ubistvo 2.300 komunističkih bandita‘…“

 

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se