20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Poslovanje pozitivno – planovi nerealizovani

Šumsko gazdinstvo „Drina“ iz Srebrenice za devet mjeseci ove godine zabilježilo je pozitivno poslovanje, a ostvareni prihod veći je za 464.000 KM od rashoda, izjavio je Srni direktor ovog gazdinstva Ratko Majstorović.

Majstorović je pojasnio da je dobit ostvarena zahvaljujući stručnoj klasifikaciji drvnih sortimenata i njihovom kvalitetu, što je omogućilo ostvarenje boljih prodajnih cijena.

On je istakao da je ostvaren pozitivan poslovni rezultat, iako je realizacija plana eksploatacije drvne mase u podbačaju za oko 15 odsto.

„Od planirane sječe 50.195 metara kubnih drvne mase realizovane su 42.857 metara kubnih ili 85 odsto, dok je od planiranih 47.329 metara kubnih iz šume na tvrde puteve i lagere izvezeno 40.866 metara kubnih drvne mase ili 86 odsto od plana“, precizirao je Majstorović.

Plan isporuke drvnih sortimenata nije ostvaren u cjelosti, jer je od 50.195 metara kubnih kupcima isporučeno 43.260 metara kubnih drvne mase ili za 14 odsto manje od planirane količine.

Ratko Majstorović (Foto: SRNA)
Ratko Majstorović (Foto: SRNA)

 

Kao jedini razlog za podbačaj u ostvarenju plana eksploatacije, Majstorović navodi da nedostatak izvođača radova koji se bave sječom i izvozom drvnih sortimenata na ovom području.

On ističe da su nepovoljni vremenski uslovi malo uticali na realizaciju plana eksploatacije šume u ovom gazdinstvu.

Majstorović ocjenjuje da će zbog neizvršenja planskih zadataka poslovanje ovog preduzeća na kraju godine biti slabije nego za devet mjeseci, a zbog nedostatka izvođača radova nema mogućnosti da se ostvari plan eksploatacije šume.

On kaže da Šumsko gazdinstvo „Drina“ zapošljava 100 radnika, čija je struktura veoma nepovoljna jer ih samo desetak radi u eksploataciji, dok su ostali raspoređeni na zaštitu i uzgoj šuma, te u administraciju preduzeća.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se