20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Poplave u Hrvatskoj: U Karlovcu pod vodom više od 400 kuća

KARLOVAC – Hrvatska se ponovo bori sa vodenom stihijom koja za sada najviše ugrožava Karlovac u čijim je prigradskim naseljima pod vodom više od 400 kuća, a u opasnosti je i sam centar grada.

Najdramatičnije je u naselje Logorište gde su se spojile Kupa i Korana, a voda je u nekim objektima viša od jednog metra.

Ljudi su ponovo u velikim neprilikama, pet put u zadnje dvije godine. Korana je izjednačila svoj prošlogodišnji rekod, a Kupa će sasvim sigurno u narednih sat ili dva.

Sve rijeke rastu cijele noći i više nisu ugrožena samo prigradska naselja gdje „pliva“ veliki broj kuća, već i sam grad Karlovac, pa se intenzivno grade zečji nasipi.

U susjednoj Dugoj Resi izlila se Mrežnica u tri naselja i potopila 25 objekata.

Inače, u gradu na četiri reke na snazi je vanredno stanje, sirena je sinoć označila „nadolazeću opasnost“, na terenu je stotine pripadnika interventnih službi.

Borba s vodenom stihijom traje već tri dana, a gradonačelnik Damir Jelić kaže da se Karlovac i u ovoj situaciji brani i zaključuju da nije potreban angažman dobrovoljaca u izgradnji nasipa kao prošle godine.

Brojne saobraćajnice su pod vodom, saobraćaj je prekinir ili neredovan, pa se koriste alternativni pravci.

Prema navodima Hrvatske radiotelevizije, i drugi djelovi zemlje se bore sa vodenom stihijom, pa su zbog brzog rasta vodostaja Une u Hrvatskoj Kostajnici proglašene vanredne mjere odbrane od poplave.

U Gospiću je palo 279 litara kiše, potoci i bujične vode s Velebita poplavili su saobraćajnice i donje dijelove stambenih i privrednih zgrada u gradu i okolini.

Na šibenskom području je nezapamćena borba s vodom. Juče je za samo jedan sat palo i do 150 litara kiše po kvadratnom metru, ispumpavana je iz desetina poplavljenih objekata, dok su putevima i dalje tekle bujice.

Najteže je u Tišnjanskoj Dubravi i dijelovima Vodica gde su čitava naselja pretvorena u bazene, sa muljem, vodom, blato.

Agencije

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se