18.1 C
Zvornik
28. март 2024.

Pomoć Crvenog krsta za višečlane porodice

ZVORNIK – Opštinska organizacija Crvenog krsta Zvornik u Dječijoj nedelji koju obilježava pod sloganom „Srećna djeca – srećni ljudi“ preduzima niz aktivnosti. Jedna od njih je posjeta predsjednika opštinske organizacije Dejana Galića i sekretara Dane Mićić višečlanim porodicama i uručenje pomoći, kao i posjeta osnovnoj školi „Nikola Tesla“ u Pilici.

U ovoj školi upoznali smo se i sa sudbinom četrnaestogodišnje Danijele Dragić, skromne djevojčice koja živi sa ocem Stojanom i dva brata petnaestogodišnjim Dejanom i desetogodišnjim Aleksandrom.

Četvoročlana porodica živi od onoga što otac povremeno, radeći na dnevnicu, zaradi i od jednokratnih pomoći. U nedovršenoj kući žive u jednoj oskudnoj prostoriji u kojoj su dva kreveta, šporet na drva, sudopera, mali televizor. Stojanova supruga ih je napustila prije sedam godina, a ulogu majke preuzela je Danijela koja je i pored obaveza koje ima u kući – spremanja hrane, pranja veša i drugih, odličan učenik čiju stranicu školskog dnevnik krase same petice. Skromna, stidljiva Danijela nerado govori o svojoj muci, već o tome pričaju njeni nastavnici i direktor škole koji i sami u skladu sa mogućnostima pomažu ovu učenicu i njenu porodicu.

Danijelinoj porodici su uručeni prehrambeni proizvodi – brašno, šećer, so, krompir, ulje i druge namirnice,te sredstva za higijenu, školski pribor i posteljine. Stojan je rekao da im pomoć ove vrste znači više nego mnogo.

Vajo i Cvijeta Maksimović iz Lokanja imaju tri školarca – dvanestogodišnjeg Milinka desetogodišnjeg Miladina, sedmogodišnjeg Milutini i Vasilija koji još nema godinu dana. Otac je nezaposlen, žive od pomoći i od toga što zaradi radeći fizičke poslove kada ga neko pozove. Žive u nedovršenoj kući, bez kupatila. Ovom prilikom, pored pomoći koju su im uručili Galić i Mićićeva a koju su uz hranu, sredstva za higijenu, školski pribor i posteljine činile i bebi pelene, dobili su i od Udruženja porodica sa četvoro i više djece garderobu, kao i televizor.

U Malešiću pomoć je uručena Cvijanu i Slađani Mijić koji imaju četvoro djece i u decembru očekuju peto. Šestogodišnjeg Filipa, petogodišnju Mariju, trogodišnjeg Aleksandra i jednoipogodišnjeg Cvijana. Nakon što im se pokvario kombi kojim je Cvijan zarađivao za život, danas im je jedini prihod dječiji dodatak. Žive u vlažnoj, neuslovnoj kući od 24 kvadrata, a pomoć im povremeno pruža i udruženje „Naši anđeli“.

U istoj mjesnoj zajednici predstavnici zvorničkog Crvenog krsta posjetili su i Dragana i Predraga Ristića koji žive u staroj, trošnoj kući, koja prokišnjava, bez kupatila. Dragan povremeno nešto zaradi kada ga neko iz komšiluka pozove, mada i toga, kako reče, ima sve rjeđe, te dobijaju dodatak na tuđu njegu i pomoć, jer tridesetosmogodišnji Dragan boluje od cerebralne paralize. Oni su se zahvalili na pomoći koju im je danas uručio Crveni krst.

Pored posjeta ovim porodicama Mićićeva i Galić posjetili su i Osnovnu školu „Nikola Tesla“ u Pilici gdje su se upoznali sa aktivnostima školske organizacije Crvenog krsta, te su školi uručili higijenski materijal, školski pribor i igračke.

Učiteljica Gordana Radaljac koja vodi školsku organizaciju Crvenog krsta koja je omasovljena i u koju su ukljućeni učenici od 1 do 9 razreda već sedam godina provodi aktivnosti u okviru Dječije nedelje.

U ovoj školi održana je manifestacija „crtam-pišem“ gdje su učenici na školskom igralištu kredama koje su sami napravili, crtali znakove crvenog krsta i razne druge.

– Učenici kroz ovo pokazuju svoje znanje, ali se i raduju što i jeste najveći cilj svih ovih aktivnosti. Krede smo napravili ručno uz pomoć djece i roditelja, gdje nam je za izradu određenog broja kreda materijal obezbjedio zvornički Crveni krst. Određeni broj kreda koje su različitih boja i zanimljivih oblika poklonili smo Dječijem vrtiću „Naša radost“ – rekla je Radaljac.

U okviru Dječije nedelje opštinski Crveni krst poklonio je vrtiću „Naša radost“ dosta igračaka, puzle, sredstva za dezinfekciju i druga higijenska sredstva, sveske, olovke i krede, dok su u svojim prostorijama vršili i podjelu garderobe, igračaka, školskog pribora i bebi pelena.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se