23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Početkom novembra o važnosti saobraćajnog koridora Sarajevo – Beograd, preko Zvornika i Loznice

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić izjavio je danas da će na zajedničkoj sjednici Vlade Srbije i Savjeta ministara BiH početkom novembra ponovo biti naglašena važnost saobraćajnog koridora Sarajevo – Beograd, preko Zvornika i Loznice.

On kaže da je sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem danas razgovarao u Beogradu o toj sjednici, na kojoj bi, kako je naveo, nekoliko ozbiljnih projekata trebalo da se dovede do kraja, među kojima je i bolja saradnja u oblasti namjenske industrije.

Ivanić, koji je i lider Partije demokratskog progresa, rekao je novinarima da je sa Vučićem razgovarao i o predstojećem sastanku Evropske narodne partije u kojoj je PDP član, a Srpska napredna stranka treba da postane član.

Ivanić protiv članstva Kosova u Unesko

Srpski član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić izjavio je da će Predsjedništvo BiH ovih dana vjerovatno razgovarati o zahtjevu samoproglašenog Kosova da postane član Uneska i najavio da će on biti protiv tog članstva.

„Ne znam da li će neko biti `za`. Daj Bože da postignemo konsenzus da sva trojica članova Predsjedništa BiH budemo protiv članstva. Mislim da bi to bio naš interes zbog dobre saradnje sa susjedima“, rekao je Ivanić na skupu „BiH: iskušenja unutrašnje, regionalne i evropske integracije“.

Ivanić je istakao da nijedno rješenje u jugoistočnoj Evropi ne može da bude trajno i ispravno bez dogovora ključnih zainteresovanih strana.

On je ocijenio da je „izlet“ u vezi sa priznanjem samoproglašenog Kosova bio nepotreban i da će na Balkanu uvijek imati negativne posljedice.

„Kad neko ima osjećaj da je gubitnik, čeka drugo poluvrijeme, drugu šansu i zato mislim da će to veliko igranje velikih igrača kojima je sve to sitno, beznačajno, kod nas imati vrlo teške posljedice. Na Balkanu nikad nema kraja fragmentaciji, uvijek ima prostora gdje je neko manjina da kaže da je ugrožen“, rekao je Ivanić.

On je istakao da je stav BiH da neće priznati samoproglašeno Kosova ostao nepromijenjen.

„U BiH imamo stav, a to je ujedno i stav srpskih političara, da nećemo glasati ni za kakvo rješenje koje nije u skladu sa interesima Srbije“, kaže Ivanić.

On je, međutim, napomenuo da se zalaže za to da se pojednostavi putovanje stanovnicima Kosova i Metohije u BiH, ocijenivši da je BiH „tu tvrđa nego sama Srbija“.

„Za to sam da se nađe rješenja koja, ne ulazeći u priznanje, omogućavaju normalnu komunikaciju, ali BiH neće uraditi ništa što nije Srbija jer to zavisi od srpskih političara“, rekao je Ivanić.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se