23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Pet miliona evra mladima u RS za kupovinu stanova pod povoljnijim uslovima

SARAJEVO – Vijeće ministara BiH na današnjoj sjednici utvrdilo je Prijedlog okvirnog sporazuma o zajmu između Razvojne banke Vijeća Evrope i Bosne i Hercegovine (BiH) LD 1836 (2014) – kredit za socijalni program stambenog zbrinjavanja u BiH, u Republici Srpskoj, koji provodi IRB Republike Srpske, s osnovama za njegovo zaključivanje.

Zajam, vrijedan pet miliona evra, biće iskorišten za pružanje finansijske pomoći u rješavanju pitanja stambenog zbrinjavanja grupama od posebnog značaja za Bosnu i Hercegovinu, odnosno Republiku Srpsku, a najprije mladih i visokoobrazovanih ljudi.

Na ovaj način mladim i visokoobrazovanim građanima u Republici Srpskoj olakšaće se sticanje vlasništva putem kredita, što će doprinijeti unapređenju životnih uslova i ohrabrivanju mladih ljudi da osnuju porodice, kao i visokoobrazovanih pojedinaca i parova da ostanu u Bosni i Hercegovini.

Ministarstvo finansija i trezora dostaviće Prijedlog okvirnog sporazuma s osnovama za njegovo zaključivanje Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za potpisnika je predložen ministar Vjekoslav Bevanda, saopšteno je iz Vijeća ministara BiH.

Vijeće ministara BiH usvojilo je danas Akcioni plan za provođenje Reformske agende na nivou Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, koji sadrži paket mjera koje će provesti institucije BiH u 2015. i 2016. godini same ili u saradnji s entitetima u BiH.

Usvojen Akcioni plan za provođenje reformske agende na nivou Vijeća ministara BiH

Akcionim planom planirano je više od 50 mjera koje će biti provedene u oblastima javnih finansija, oporezivanja i fiskalne održivosti, poslovne klime i konkurentnosti, vladavine prava i dobrog upravljanja te reformе javne uprave.

Vijeće ministara BiH danas je s dnevnog reda skinulo većinu tačaka, a među njima je i Prijedlog pravilnika o dopuni Pravilnika o pivu.

Mirko Šarović, zamjenik predsjedavajućeg i ministar spoljne trgovine i ekonomskih poslova kazao je da je ova tačka skinuta s dnevnog reda zbog toga što je još uvijek nije razmatrao Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Usvojen je i Nacrt odluke o ratifikaciji Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Srbije o izgradnji mosta preko Drine, sa pratećim putnim objektima, na lokaciji Bratunac – Ljubovija.

Prihvaćen je i Nacrt odluke o ratifikaciji Ugovora o granici između BiH i Crne Gore.

Na upit novinara da kaže da li Prijedlog dopune Zakona o zaštiti potrošača u BiH zadire u nadležnosti entiteta, Šarović je rekao da to nije tačno i da nema govora o bilo kakvom prenosu nadležnosti.

Dodao je da ova dopuna pokušava riješiti problem štediša, ali da on neće biti rješen do kraja, te da problem Ugovora o švajcarksim francima i dalje ostaje ovom društvu da ih rješava, a ti problemi, kako je istakao, su veliki, pišu Nezavisne.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se