14.3 C
Zvornik
28. март 2024.

Otkrivena supermaterija, lakša od dlake i jača od čelika

Kineski naučnici su otkrili supermateriju koja je tanja i lakša od dlake i jača od čelika.

Istraživači s Instituta za keramiku Kineske akademije nauka u Šangaju objavili su da je supermaterija nastala prilikom konverzije grafenskih cijevi u stabilne ćelijske strukture poput dijamanta.

Naučnici smatraju da novootkrivena materija može bez savijanja da izdrži 40 hiljada puta veći teret od svoje težine. Ono što je takođe specifično za ovu materiju je da se može smanjiti čak do pet odsto svoje veličine i ponovo se vratiti u prvobitno stanje.

S obzirom na to da je otporna i na toplotu, pretpostavlja se da će se u budućnosti koristiti kao zaštita na oklopnim vozilima.

Ovo istraživanje objavljeno je u magazinu „Advanced Material“.

Grafen je inače dvodimenziona ugljenična struktura debljine jednog atoma. Dvojica naučnika, Geim i Novoselov, izdvojili su je 2004. godine iz dijela grafita. Za izdvajanje su koristili selotejp i tako prvi put dobili minijaturne flekice tog materijala. Za ovo otkriće Gejm i Novoselov 2010. godine nagrađeni su Nobelovom nagradom u području fizike.

Grafit debljine jednog milimetra sadrži tri miliona slojeva grafena naslaganih jedan na drugi, ali labavo međusobno povezanih.

Grafen je skoro u potpunosti proziran, ali je istovremeno i toliko gust da ni najmanji atomi gasa ne mogu da prođu kroz njega. Pored toga, elektricitet sprovodi jednako dobro kao i bakar. Kao materijal, grafen ima izuzetno specifična svojstva. To je veliki kristal, koji je veoma jak – 100 puta jači od čelika, a može se rastegnuti i do 20 odsto.

Agencije

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se