10.4 C
Zvornik
23. април 2024.

Ombudsmen za ljudska prava BiH posjetila opštinu Zvornik

ZVORNIK – U Zvorniku je danas u okviru redovnih aktivnosti institucije ombudsmena koje vrše u lokalnim zajednicama kako bi analizirali stanje ljudskih prava boravila Jasminka Džumhur, ombudsmen za ljudska prava BiH.

Ona je nakon sastanka sa zamjenikom načelnika opštine Bojanom Ivanovićem rekla i da na ovakvim sastancima u saradnji sa lokalnom zajednicom analiziraju određene predmete koje je institucija ombudsmena zaprimila a odnose se na tu lokalnu zajednicu.

– U razgovoru sa predstavnicima opštine Zvornik ukazala sam na činjenicu da se najveći broj zahtjeva koje dobijamo za zaštitu ljudskih prava u odnosu na opštinu Zvornik odnosi na slobodu pristupa informacijama, na vladina i ministarska imenovanja, posebno kada se tiče imenovanja u upravne odbore ustanova u kojima pravo osnivača polaže opština i treći, veoma značajan segment je pitanje urbanističkih i građevinskih dozvola. U odnosu na određene subjekte koji djeluju na području opštine Zvornik značajan broj žalbi odnosi se na rad policijskih snaga, odnosi se na Osnovni sud gdje je najčešće pitanje dužine postupka i nije izuzetak u odnosu na druge pravosudne ustanove u BiH i ne smije se posmatrati izolovano. S obzirom na našu dugogodišnju veoma korektnu saradnju sa administracijom Zvornika zaključili smo da ćemo te predmete rješavati u direktnom dijalogu – istakla je Džumhurova koja je naglasila da je pristup dokumentima problem koji je prisutan u cijeloj BiH.

Ivanović je rekao i da su tokom sastanka razmijenjena i neka iskustva.

– Dobili smo neke preporuke kako i šta riješiti. Sve što bude do lokalne samouprave, mi ćemo uraditi, uvijek ćemo izaći u susret građanima i riješiti njihove zahtjeve – poručio je Ivanović.

Džumhurova je rekla da je dodatno današnja posjeta upriličena i u povodu Dječije nedelje.

– Mi smo razgovarali sa djecom u Osnovnoj školi „Desanka Maksimović“ i u područnoj školi u Križevićima. Nastojali smo da kroz taj razgovor sa djecom približimo instituciju ombudsmena i da vodimo dijalog o ljudskim pravima. Iznenađeni smo sa stepenom znanja o ljudskim pravima kod djece, mi smo razgovarali sa učenicima šestog razreda, i ovo je poziv medijima da iskoriste djecu na način širenja znanja o dječijim pravima, jer to što oni nose sa sobom, način prezentacije znanja i iskustva je veoma značajno i veoma afirmativno. U okviru Dječije nedelje razgovarali smo i o pitanju prava na jezik i nesporno da, iako opština nema nadležnost u segmentu obrazovanja i da je to nadležnost Republike Srpske, sama klima koja je kreirana od strane opštinske administracije i uprave škole ukazuje da lokalna zajednice dovoljno prepoznaje potrebe svojih građana i spremna je da ih u cjelosti podrži zbog čega institucija ombudsmena podržava nastojanje lokalne zajednice i ide prema tome da viši nivoi vlasti ne trebaju da pitanje obrazovanja, pitanje posebno identiteta i onoga što čini identitet iskorištavaju za bilo kakve političke aktivnosti – smatra Džumhurova.

 

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se