5.4 C
Zvornik
19. април 2024.

Obilježen Dan bibliotekara Republike Srpske

ZVORNIK – U zvorničkoj Narodnoj biblioteci i muzejskoj zbirci danas je, okupljanjem kolega sa matičnog područja i otvaranjem izložbe posvećene Stojanu Novakoviću, istoričaru, diplomati i akademiku, obilježen Dan bibliotekara Republike Srpske.

Direktor Nega Stjepanović rekla je da je na današnji dan 1892. godine rođen Ivo Andrić, naš veliki književnik i jedini nobelovac, koji je kompletan novčani iznos koji je kao dobitnik Nobelove nagrade dobio usmjerio za razvoj narodnih i školskih bilioteka u BiH.

– Kada je primao Nobelovu nagradu Ivo Andrić je rekao da je ta nagrada kao snop svjetlosti usmjeren na jednu malu državu, kao što je bila tadašnja Jugoslavija, u okviru koje i BiH, i na kulturu i književnost te male zemlje. Obilježavanje Dana bibliotekara Republike Srpske je takođe usmjeravanje svjetlosti na biblioteke i prije svega na bibliotekare Republike Srpske koji su posrednici između korisnika i resursa koje biblioteka posjeduje – rekla je Stjepanovićeva.

Ona je podsjetila da zvornička biblioteka tradicionalno ovaj dan obilježava na radno-svečani način tako što ugosti sve kolege sa matičnog područja, a to je područje regije Podrinja i Birča.

– Tom pilikom razmjenjujemo ideje i dogovaramo smjernice za dalji rad. Danas smo otvorili i izložbu posvećenu Stojanu Novakoviću, istoričaru, diplomati, akademiku, književniku i na kraju krajeva bibliotekaru koji je od 1869. do 1874. godine bio upravnik Narodne biblioteke Srbije i koji je dao veliki doprinos razvoju bilioteka u Srbiji i bivšoj Jugoslaviji – naglasila je Stjepanovićeva.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se