9.3 C
Zvornik
18. април 2024.

Nikolić: Današnja odluka Uneska neće biti dobra po Srbiju

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić smatra da današnja odluka Izvršnog savjeta Uneska o članstvu samoproglašenog Kosova u tu organizaciju neće biti dobra po Srbiju, koja će nastaviti da se bori protiv toga.

„Možda nešto promenimo, ali danas sigurno neće biti dobro“, rekao je Nikolić novinarima u Kragujevcu.

On je naglasio da Srbija čeka Generalnu skupštinu Uneska u novembru, na kojoj će Beograd probati da ubijedi cijeli svijet da odloži donošenje takve odluke do 2017. godine.

„Želimo da to prebacimo na razgovore u Briselu, da nas Albanci više ne varaju tako što će ići u svaku organizaciju u kojoj mogu preglasavanjem da postanu članovi, a izbegavaju da se o tome dogovorimo“, rekao je Nikolić.

Izvršni savjet Uneska glasaće poslije podne u Parizu o prijedlogu preporuke za prijem Kosova u članstvo te organizacije.

Izvršni savjet ima 58 članica, od kojih su 32 priznale nezavisnost Kosova, a oko dvadesetak tih zemalja podržalo je i prijedlog Albanije za prijem Kosova u Unesko.

Generalnu konferenciju čine predstavnici 195 zemalja članica. Svaka zemlja članica ima jedan glas, a za donošenje odluke potrebna je dvotrećinska većina.

Dačić: Kakva god bila odluka Uneska, kulturno i vjersko nasljeđe će uvijek biti srpsko

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da će kulturno i vjersko nasljeđe na Kosovu i Metohiji uvijek biti srpsko kakva god bila odluka Izvršnog savjeta Uneska o prijemu Prištine u tu organizaciju.

Dačić je rekao da će Srbija nastaviti bitku kako bi na Generalnoj konferenciji Uneska dobila dovoljan broj glasova za odbijanje eventualne preporuke Izvršnog savjeta o prijemu samoproglašenog Kosova.

„Bez obzira na današnju odluku, moramo da nastavimo sa našim zalaganjem za očuvanje i zaštitu kulturnog nasleđa Srpske pravoslavne crkve, srpskog naroda i Srbije na Kosovu i Metohiji. To ćemo raditi i na Generalnoj konferenciji Uneska koja će biti u novembru i u svim drugim političkim i diplomatskim aktivnostima“, rekao je Dačić novinarima u Beogradu.

On je naglasio da je Srbija učinila sve što je mogla da spriječi prijem samoproglašenog Kosova u Unesko i da su sve države svijeta upoznate sa stavom Beograda.

„Izvršni savet Uneska može da donese kakvu god hoće odluku, ali istoriju ne može da izbriše jer je to uvek bilo i biće srpsko kulturno i versko nasleđe na Kosmetu. Kako god to neko zvao i kakva god odluka da bude donesena“, rekao je Dačić.

Prema njegovim riječima, ukoliko Izvršni savjet usvoji preporuku to će biti odluka bez presedana jer nema međunarodno pravno utemeljenje zato što UN nisu preporučile donošenje takve odluke.

„Sa druge strane, to bi bilo prvi put da se donese odluka o prijemu u članstvo nekoga ko nije prošao kvalifikacije u očuvanju kulturnog nasleđa, već naprotiv“, rekao je Dačić.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se