3.1 C
Zvornik
18. април 2024.

Naser Orić se izjašnjava o krivici pred Sudom BiH

SARAJEVO- Nekadašnji ratni komandant Armije Bosne i Hercegovine u Srebrenici Naser Orić, koji se tereti za ratni zločin nad zarobljenicima srpske nacionalnosti, trebao bi se danas izjasniti o krivici pred Sudom Bosne i Hercegovine.

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu koja je protiv Orića i njegovog saborca Sabahudina Muhića podignuta 27. augusta, tereteći ih da su tokom rata postupali suprotno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija.

Optužnica ih tereti da su počinili krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, odnosno za ubistvo tri zarobljenika srpske nacionalnosti tokom 1992. godine u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac.

„Ukoliko se izjasni da je kriv, uslijedit će presuda, a ukoliko se izjasni da nije kriv, onda će biti formirano sudsko vijeće kojem će biti dostavljen predmet i pred kojim će se odvijati glavni sudski pretres i suđenje“, potvrdila je Orićeva advokatica Lejla Čović.

Početkom mjeseca Sud Bosne i Hercegovine ublažio je mjere zabrane Oriću i proširio mu kretanje na područje cijelog entiteta Federacija Bosne i Hercegovine.

Do tada mu je bilo dozvoljeno kretanje samo u dva kantona u Federaciji – Sarajevskom i Zeničko-dobojskom.

Na snazi su ostale mjere zabrane putovanja van zemlje, oduzimanje putnih isprava i obavezno javljanje u nadležnu policijsku stanicu jednom sedmično.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine optužnicu je podiglo nakon višemjesečne istrage, koja je provedena u saradnji s Državnom agencijom za istrage i zaštitu i Ministarstvom unutrašnjih poslova bh. entiteta Republika Srpska.

Orić je tokom rata u Bosni i Hercegovini bio komandant 28. divizije Armije Bosne i Hercegovine, koja je djelovala na srebreničkom području.

Protiv njega je, zbog navodnih ratnih zločina, vođen i postupak po optužnici koja je podignuta pred Haškim tribunalom, koji ga je pravosnažno oslobodio krivice.

Po međunarodnoj potjernici, koju su zbog te istrage raspisale vlasti Srbije, Orić je uhapšen u Švicarskoj 10. juna.

Nakon što su i Srbija i Bosna i Hercegovina od Švajcarske zatražile njegovo izručenje, Orić je 26. juna predat u nadležnost bh. državnog Tužilaštva, koje je tada potvrdilo kako se protiv njega istraga vodi i u Sarajevu.

Orić je od tada u Bosni i Hercegovini.

Agencije

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se