18.1 C
Zvornik
28. март 2024.

Najskuplje stvari na svijetu: Gram antimaterije košta 100 milijardi $

Zlato je skupo, ali ima i mnogo skupljih stvari od njega. A da li ste znali da je među njima i jedna posebna krema protiv bora?

Bijeli tartufi

Cijena ovih sezonskih pečuraka na svjetskom tržištu je 5 dolara za gram, što znači da za pola kilograma treba izdvojiti čak 2000 dolara. Koristi se u pripremi bifteka, tjestenine, rižota, jaja.

Šafran

Cijena grama ovog prestižnog orijentalnog začina, koji se koristi za pripremu raznovrsnih jela, ali i u mnogim prirodnim lijekovima, iznosi oko 11 dolara ili 5.040 dolara za pola kile.

Iranski beluga kavijar

Poznata i pod imenom „Almas“, ova skupa riblja jaja jedu se hladna, u malim zalogajima, kao predjelo posluženo na slanim krekerima ili hljebu.

Cijena grama oko 35 dolara. Skup zalogajčić, zar ne?

Rodijum

Plemeniti metal koji je svoju primjenu našao u autoindustriji ima cijenu koja se kreće oko 45 dolara po gramu.

Platina

Iako se najviše koristi za izradu nakita, platina takođe služi kao odličan katalizator u naučnim eksperimentima, a nalazi se i u nekim lijekovima protiv raka. Cijena grama je oko 48 dolara.

Zlato

Zlato se i dalje nalazi na listi najskupljih supstanci na svijetu uz cijenu od 40 dolara po gramu. Osim za izradu nakita, koristi se i kao električni konduktor, a sve veća je i njegova zastupljenost u kuhinji, gde se ekstravagantna jela ukrašavaju jestivim ljuspicama ovog metala (medveđa šapa posuta zlatnim ljuspicama je specijalitet u Kini). Pomodarstvu nema kraja…

Nosorogov rog

Nosorogov rog je u nekim (sujevernim) zemljama smatran kao čudotvorni lijek, koji liječi sve od groznice do raka. Njegova cijena je 55 dolara po gramu.

„Crème de la Mer“

Čudotvorna krema protiv bora može se nabaviti po cijeni od 70 dolara po gramu. Rezultati su navodno vidljivi odmah i briše, ne godine, već decenije sa vašeg lica.

Heroin

Droga koja može postići cijenu i do 110 dolara po gramu.  Ovaj opijat se ubrizgava, ušmrkuje ili puši i izaziva potpuno ludilo svesti i opaku zavisnost, a u nekim slučajevima može dovesti do konvulzija i kome. Bezveze, mislimo da postoje i jeftiniji načini da se samoubijete…

Metamfetamin

Ova droga koja doseže cijenu od 120 dolara po gramu. Pruža osjećaj euforije i veoma je popularna među tinejdžerima.

Kokain

Najčistiji kokain košta i do 600 dolara po gramu. Neki ga nazivaju žurkom u crti, a drugi putem bez povratka. A mi se pitamo, odakle onda na svijetu toliko narkomana, kada je droga ovoliko skupa?

Plutonijum

Laički rečeno, ovaj element pretvara obične stvari u nuklearne. Visoke je radioaktivnosti, i koristi se u vojne svrhe ili za izgradnju nuklearnih reaktora i bombi – poput onih kojima su SAD velikodušno častile Japan. Gram ove razorne ili korisne supstance, zavisi u čijim rukama se nalazi, košta oko 4000 dolara. Nezakonito je neovlašćeno trgovati plutonijumom, pa se nemojte začuditi ako završite u apsu, sa etiketom teroriste, ako pokušate da ga kupite. A to vjerovatno i jeste, jer koji će vam vrag plutonijum osim da raznesete neku susednu državu?

Tafeit

Ovaj ljubičasti dragi kamen koji na tržištu može postići cijenu i do 20.000 dolara po gramu.

Tritij

Vodonikov izotop čija je cijena 30.000 dolara za gram.

Dijamanti

Čisti i bezbojni dosežu cijenu od 65.000 dolara po gramu. Po ovoj cijeni, jasna je izreka dijamanti su zauvijek…

Painit

Smatran je retkim mineralom, a cijena mu je 300.000 dolara za gram. Može se koristiti pri liječenju kristalima ili činiti dio jedne lijepe kolekcije. I skupe.

Antimaterija

Gram antimaterije, predmet brojnih teorija o smaku svijeta (Literatura: Anđeli i demoni, Den Braun), je procjenjen je na 100 milijardi dolara. Procenjuje se da će antimaterija u budućnosti  moći da napaja gorivom spejs šatlove na među galaktičkim putovanjima. Živi bili, pa vidjeli…

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se