-0.6 C
Zvornik
20. април 2024.

Načelnik Stevanović otvorio Centar za podršku djeci sa smetnjama u razvoju i njihovim roditeljima

ZVORNIK – Načelnik opštine Zvornik Zoran Stevanović otvorio je danas u renoviranom i adaptiranom prostoru u okviru Osnovne škole „Sveti Sava“ Centar za podršku djeci sa smetnjama u razvoju i njihovim roditeljima, koji su u okviru Projekta razvoja i saradnje u regiji Birač finansirali UNICEF i Opština Zvornik.

Načelnik opštine rekao je da će ovaj Centar omogućiti da djeca sa smetnjama u razvoju imaju kvalitetan prostor za dnevni boravak u kojem će sa njima raditi stručna lica.

Stevanović: Želja nam je bila da djeca sa smetnjama u razvoju u našem gradu i sa ovih prostora imaju mogućnost dnevnog boravka u jednoj ovakvoj ustanovi gdje im se od strane stručnih i kvalifikovanih lica može pružiti pomoć u njihovom usavršavanju i na neki način obrazovanju.
Stevanović: Želja nam je bila da djeca sa smetnjama u razvoju u našem gradu i sa ovih prostora imaju mogućnost dnevnog boravka u jednoj ovakvoj ustanovi gdje im se od strane stručnih i kvalifikovanih lica može pružiti pomoć u njihovom usavršavanju i na neki način obrazovanju.

– Želja nam je bila da djeca sa smetnjama u razvoju u našem gradu i sa ovih prostora imaju mogućnost dnevnog boravka u jednoj ovakvoj ustanovi gdje im se od strane stručnih i kvalifikovanih lica može pružiti pomoć u njihovom usavršavanju i na neki način obrazovanju. Ovo što smo uradili veoma je značajno i koristim priliku da se zahvalim, prije svega UNICEF-u na odobrenim sredstvima. Njihova participacija na ovom projektu je nešto više od 10.000 KM, lokalna zajednica dala je oko 17.000 KM i kod naših sugrađana koji su roditelji djece sa posebnim potrebama, barem prema prvim reakcijama, nailazimo na veliko zadovoljstvo – rekao je Stevanović.

Načelnik Stevanović zahvalio se onima koji će volonterski raditi u Centru i onima koji su zaposleni u Centru za socijalni rad i Domu zdravlja, a koji će dio svog vremena provoditi u novootvorenom Centru, kako bi djeca dobila odgovorajuću pažnju i njegu i pomoć u savladavanju nekih životnih prepreka.

Jasmina Babić, predstavnica UNICEF-a poručila je da je zadatak UNICEF-a bio da pomogne da se u skladu sa raspoloživim kapacitetima i resursima uvede jedna nova usluga za jednu od marginalizovanih kategorija stanovništva.

– Komisija za socijalnu zaštitu i inkluziju je djecu sa smetnjama u razvoju definisala kao grupu sa kojom se do sada na teritoriji opštine Zvornik najmanje radilo i nama je u misiji pomoć djeci i osobama sa smetnjama u razvoju, te smo se odazvali i pomogli otvaranje ovog Centra – rekla je Babićeva koja se zahvalila načelniku Stevanoviću i Opštinskoj upravi, kao i školi „Sveti Sava“ za podršku, bez čije pomoći ne bi bilo moguće realizovati ovaj projekat.

Sanja Tanacković, predsjednik opštinske Komisije za socijalnu zaštitu i inkluziju ocijenila je da će otvaranje Centra za podršku djeci sa smetnjama u razvoju i njihovim roditeljima značiti veoma puno, obzirom da opština Zvornik nije imala prostor sa ovom namjenom.

– Kada je Komisija razmišljala za koji projekat da se odluči, obzirom da je bilo nekoliko ideja i prijedloga, smatrali smo da su djeca sa posebnim potrebama zanemarena i negdje na marginama, budući da oni mimo škole i onog inkluzivnog programa koji pohađaju u školama nemaju nikakve druge aktivnosti. Zato smo se odlučili za otvaranje ovog centar za podršku djeci sa smetnjama u razvoju. Na opštini Zvornik ima više od 300 djece koja su registrovana od strane Komisije kao djeca sa smetnjama u razvoju. Vjerovatno se odmah neće moći svi uključiti u rad ovog Centra, ali se nadamo da ćemo vremenom uspjeti u tome, jer cilj ovog projekta zapravo i jeste obezbjediti kvalitetniji život djeci sa posebnim potrebama i njihovim roditeljima, pružanjem nekih stručnih usluga. Ovdje će roditelji i njihova djeca moći da dobiju pedagošku, psihološku, defektološku, socijalnu pomoć, a Centar će raditi svaki radni dan od 12:00 do 18:00 časova – rekla je Tanackovićeva.

U Centru će raditi defektolozi, pedagozi, socijalni radnici i vaspitači iz Centra za socijalni rad, Doma zdravlja i škola, kao i volonteri.

U Centru će raditi defektolozi, pedagozi, socijalni radnici i vaspitači iz Centra za socijalni rad, Doma zdravlja i škola, kao i volonteri
U Centru će raditi defektolozi, pedagozi, socijalni radnici i vaspitači iz Centra za socijalni rad, Doma zdravlja i škola, kao i volonteri

Pored sredstava koja su za otvaranje Centra izdvojili UNICEF i Opština Zvornik, svoj doprinos u njegovom opremanju i nabavci didaktičkog materijala dali su i lokalni privrednici. Osnovna škola „Sveti Sava“ Zvornik ustupila je na korišćenje prostorije za rad Centra gdje su izvršeni neophodni građevinski radovi i adaptacija, te opremanje namještajem i neophodnom opremom.

Centar za podršku djeci sa smetnjama u razvoju i njihovim roditeljima realizuje na osnovu Memoranduma o razumijevanju koji su u oktobru 2013. godine potpisali predstavnici Ujedinjenih nacija (UNDP, UNHCR i UNICEF) i opština Zvornik, Bratunac, Milići, Srebrenica i Vlasenica.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se