23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Mogući sajber napadi na nuklearne elektrane

LONDON – Rizik od „ozbiljnog sajber napada“ na nuklearne elektrane širom svijeta sve je veći, upozorava u izvješaju analitička grupa „Četam haus“.

Civilna nuklearna infrastruktura u većini zemalja nije dobro pripremljena za odbranu od takvih napada, a mnogi kontrolni sistemi nesigurni su zbog zastarjelog dizajna, navodi se u izvještaju.

„Četam haus“ je proučavao sajber zaštitu u atomskim centralama širom svijeta u periodu od 18 mjeseci.

Sajber kriminalci, države koje sponzorišu terorizam i teroristi pojačavaju aktivnosti na internetu, što znači da rizik od sajber napada „nikada nije bio veći“, napominje se u izvještaju, prenosi Bi-Bi-Si.

Takav napad na neku atomsku centralu, čak i najmanji, treba ozbiljno shvatiti zbog štete koja bi bila nanesena oslobađanjem radijacije, upozoravaju analitičari.

Oni navode da bi takav događaj, čak i ako bi se radilo o manjem incidentu, imao veliki efekat na javnost i budućnost civilne nuklearne industrije.

Sve veća digitalizacija postrojenja i rastuće oslanjanje na komercijalni softver samo povećavaju rizik sa kojim se suočavaju nuklearne elektrane, navodi se u izvještaju.

Postoji mit da su kompjuterski sistemi u nuklearnim centralama najvećim dijelom izolovani od interneta i da su zato imuni na sajber napade, ali to se može prevazići korištenjem običnog drajva sa fleš memorijom. Na taj način virus „staksnet“ zarazio je iranska nuklearna postrojenja, navode stručnjaci.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se