15.9 C
Zvornik
29. март 2024.

Mitropolit Nikolaj – domaćin i zaštitnik

Blaženopočivši mitropolit Nikolaj bio je prosvetitelj, graditelj i obnovitelj, veliki humanista i zaštitnik običnih ljudi, ali, iznad svega, pravi domaćin – istaknuto je na sjednici sjećanja, koja je održana u fočanskoj Bogosloviji.

Profesor Bogoslovskog fakulteta Milan Radulović naglašava da je mitropolit Nikolaj istorijska ličnost i da je njegova veličina u jednostavnosti.

„Osim patrijarha Pavla, nikad nisam vidio jednostavnijeg čovjeka od našeg mitropolita“ , rekao je Radulović, koji je od 2004. do 2007. godine obavljao funkciju ministra vjera u Vladi Srbije.

On naglašava da se mitropolit brinuo za svakog čovjeka oko sebe – „da svako čeljade koje je u njegovom duhovnom ozračju bude utopljeno i nahranjeno, da napreduje u znanju, ali jednako tako da svako treba da zna gdje mu je mjesto u zajednici i šta mu je dužnost“.

„Ponekad sam ga doživljavao kao domaćina cijelog srpskog naroda, a ne samo kao našeg domaćina. Taj starinski red – `domaćinluk` jeste temelj na kojem počiva ova ustanova i ova eparhija“, napominje Radulović.

On podsjeća da je mitropolit osnovao Srednju bogoslovsku školu i Bogoslovski fakultet u Foči i da je pokrenuo obnovu najstarije Bogoslovije u Krki, za koju je sa ponosom govorio da je prva regularna bogoslovska škola kod Srba.

„Sa velikim ponosom naglašavao je da je Bogoslovski Fakultet u Foči naslijedio sarajevsku Bogosloviju, koja je prva visoka škola srpskog naroda u BiH, pa je shodno tome ovaj fakultet matica cijelog Univerziteta“, navodi Radulović.

Mitropolit Nikolaj, svjedoči on, nije uzimao platu, već je ostavljao u Fond za stipendiranje studenata.

Direktor Direkcije za vjere u Vladi Republike Srpske Dragan Davidović istakao je doprinos mitropolita za uvođenje vjeronauke u osnovne škole, kao i njegov humanitarni rad, dok je načelnik opštine Foča Radisav Mašić naglasio da je zahvaljujući mitropolitu ovaj grad postao centar duhovnosti srpskog naroda u BiH.

Na sjednici sjećanja govorili su i gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Samardžija, prorektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Dejan Bokonjić i dekan Bogoslovskog Fakulteta Darko Đogo.

Predsjednik Asocijacije „Stvaraoci Republike Srpske“ Momčilo Krajičnik posthumno je dodijelio prizanje ove asocijacije „Oktobarska spomenica 1991. godine“ mitropolitu Nikolaju, koje je primio vladika zahumsko-hercegovački Grigorije, koji je, takođe, nagrađen istim priznanjem.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se