2 C
Zvornik
20. април 2024.

Ministarstvo obrazovanja i nauke FBiH se ograđuje od spornog rječnika „bosanskog“ jezika

Na aktuelnom Spisku odobrenih udžbenika za osnovne škole, gimnazije i srednje tehničke i stručne škole, koji je na snazi i ove školske 2015/2016. godine, nema „Školskog rječnika bosanskog jezika“ autora Dževada Jahića, rečeno je Srni u federalnom Ministarstvu obrazovanja i nauke.

Iz ovog ministarstva ističu da se svi rukopisi udžbenika, dostavljeni na konkurs, recenziraju na osnovu Uputstva za stručnu ocjenu rukopisa, pri čemu se apsolutno vodi računa da udžbenici ne sadrže uvredljive materijale te da su u skladu s Ustavom, posebno u pogledu nacionalnih i vjerskih, ljudskih i manjinskih prava i osnovnih sloboda, da upućuju na univerzalne ljudske vrijednosti i odražavaju bogatstvo različitosti bosanskohercegovačkog društva.

Spisak odobrenih udžbenika je dostavljen svim kantonalnim ministarstvima obrazovanja, kažu u resornom ministarstvu i podsjećaju da se ustavne nadležnosti u oblasti obrazovanja u FBiH nalaze na kantonalnom nivou.

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke napominje da će se i ubuduće zalagati za poštivanje ustavnih prava svih konstitutivnih naroda, kao i svih ljudskih prava i osnovnih sloboda, koji treba da budu ostvareni i u udžbeničkim sadržajima.

„Stoga će i dalje naročitu pažnju posvećivati da se iz udžbenika koje odobrava ovo ministarstvo, a što je bila praksa i do sada, eliminiše jezik mržnje i sadržaji huškačkog karaktera“, navode u ministarstvu.

Rječnik „bosanskog“ jezika Dževada Jahića, koji se preporučuje kao literatura u školama i na fakultetima Federacije BiH, obiluje pogrdnim izrazima na račun Srba i pravoslavaca, pri čemu se, između ostalog, riječ „đikan“ tumači kao „seljačina, neotesani mladić, obično pravoslavac brđanin, stočar, čobanin, bosanski pravoslavac četničkog porijekla koji je genetski četnik“.

Tumačenje riječi „balvan-grad“ pežorativno je predstavljeno za naselja poput Sokoca, Han Pijeska, Pala i Rogatice, a pridjev „balvan-gradski“ koristi se za objašnjenje mentaliteta, koji se opisuje kao „sirov, dinarski, uglavnom onaj pravoslavni ruralni u Bosni“.

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske juče je najoštrije osudilo korištenje ovog rječnika i najavilo da će od Ministarstva obrazovanja i nauke FBiH i kantonalnih ministarstava obrazovanja hitno zatražiti njegovo povlačenje.

U Ministarstvu navode da ovaj rječnik obiluje pogrdnim izrazima i objašnjenjima na račun srpskog naroda i podučava mlade generacije u FBiH mržnji prema Srbima.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se