18.1 C
Zvornik
28. март 2024.

Lavrov: Neosnovane optužbe, gađali smo samo Islamsku državu

NJUJORK – Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov odbacio je danas optužbe da su se na meti ruskih vazdušnih napada u Siriji našli i drugi ciljevi, sem Islamske države i da su pogođeni civili.

„Glasine da ciljevi ovih vazdušnih napada nisu pozicije Islamske države su neosnovane“, rekao je Lavrov novinarima poslije sastanka sa američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem u Njujorku.

Lavrov je dodao da nema podatke o civilnim žrtvama, prenjela je agencija AFP.

„Rekao sam Džonu Keriju da su glasine o navodnim drugim ciljevima Ratnog vazduhoplovstva Rusije u Siriji neosnovane. Ciljevi su isključivo usmjereni na borbu sa Islamskom državom“, rekao je Lavrov.

„Mi veoma pažljivo pratimo da udari budu precizni, kako bi njihovi ciljevi bili isključivo pozicije, objekti, oprema i naoružanje terorističkih odreda“, dodao je Lavrov, prenjeo je Sputnjik.

Sirijska opoziciona grupa tvrdi da je u ruskim vazdušnim napadima poginulo najmanje 36 civila, uključujući petoro dece.

„U ruskim napadima u pokrajini Homs, ubijeno je najmanje 36 nedužnih ljudi, koji su se borili protiv ekstremizma“, navodi lider opozicione Nacionalne koalicije, Haled Hoja.

Lavrov je naveo da su oni „izrazili sumnju, navodeći da postoje dokazi, za koje smo tražili da nam pokažu“.

Rusija je juče počela vojne operacije protiv Islamske države u Siriji, a Ministarstvo odbrane je saopštilo da su mete vojna oprema, komunikacije, skladišta oružja, municija i gorivo.

Ruski Komersant je, pozivajući se na vojne izvore, objavio da su angažovani bombarderi „Su-24M“, „Su-34“, borbeni avioni „Su-30“ i borbeni helikopteri „Mi-24″.

Kako je rekao pres sekretar ruskog predsjednika Dmitrij Peskov, glavni zadatak ruskog vazduhoplovstva u Siriji je borba protiv terorizma i podrška legitimnim sirijskim vlastima u antiterorističkim naporima.

[mom_video type=“youtube“ id=“24Rpz5pGq1o“]

Agencije

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se