14.3 C
Zvornik
16. април 2024.

Komisija da obavi forenzičku analizu ostataka iz Srebrenice

Advokat Toma Fila smatra da bi Srbija, zajedno sa predstavnicima Vojske Republike Srpske, morala da formira komisiju, koja će obaviti forenzičku analizu ostataka nađenih u Srebrenici.

„Ako bi takva analiza potvrdila nalaze /preminulog veštaka Dušana/ Dunjića, mogli bismo da celom svetu obnarodujemo ono do čega smo došli – da u Srebrenici nije bilo genocida“, rekao je Fila za „Večernje novosti“.

On je dodao da bi u tome mogle da pomognu i Rusija i Kina.

„Pravno, ne bismo mogli ovakvim forenzičkim nalazom ništa da promenimo, ali je to izuzetno važno za istoriju i budućnost“, rekao je Fila.

„Novosti“ su objavile da je preminuli srpski patolog Dušan Dunjić, čije tijelo je pronađeno u hotelu u Hagu uoči svjedočenja na suđenju generalu Ratku Mladiću, imao dokaze koji su mogli da promijene tok suđenja Mladiću i da je on analizirao baš sve haške dosijee o žrtvama te da je utvrdio da su strijeljana 442 vojnika.

Novo kod suđenja Ratku Mladiću bilo je to što je profesor Dunjić sa saradnicima uspio da analizira i obradi svih 3.568 slučajeva i teoretski govoreći, pred sudskim vijećem, mogao je da dokaže ili ospori pojedinačno kako je ko stradao.

Haški sud ima ostatke 3.568 ljudi iskopanih u niz masovnih grobnica u prečniku oko 60 kilometara od Srebrenice.

Upareno je 1.920 butnih kostiju i to su kompletni skeleti. Utvrđeno je da su od ovog broja rane od metka pronađene na 505 ljudi, što može da svjedoči da su strijeljani. NJih 442 je imalo poveze preko ruku i očiju i oni su sigurno strijeljani.

Kod 950 ubijenih nađene su rane od metka, ali i od gelera i šrapnela, što znači da su stradali u borbi.

Za 150 osoba utvrđeno je da su poginuli od eksplozija, dok za 411 nije bilo moguće ustanoviti od čega su nastradali.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se