18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Klub Bošnjaka stavio veto na formiranje Komisije za Referendum u RS

BANJA LUKA – Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske (RS) stavio je danas veto na odluku Narodne skupštine RS-a o imenovanju Komisije za provođenje referenduma u RS-u o pravosudnim institucijama BiH.

Šef ovog kluba Mujo Hadžiomerović pojasnio je na pres-konferenciji, nakon sjednice bošnjačkog kluba, da pokrenuto pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa na odluku o referendumu u RS-u o pravosudnim institucijama BiH, jer je za Bošnjake neprihvatljiva kao i sama odluka o referendumu.

On je podsjetio i da je komisiju predlagač trebao da predloži i prilikom same odluke o referendumu u RS-u, te da je pitanje zašto je ovaj proces odvojen.

Istovremeno, u formiramoj komisiji nije ispoštovana nacionalna struktura.

Glasovima vladajuće većine u Narodnoj skupštini RS-a, 23.septembra su izabrani članovi Komisije za provođenje referenduma u RS-u o Sudu i Tužilaštvu BiH, ali bez predstavnika opozicije i bošnjačkih stranaka.

Međutim, ona ne može da stupi na snagu, ako ne dobije potvrdu u Vijeću naroda RS-a, odnosno u klubovi Bošnjaka, Hrvata, Srba i ostalih naroda.

Nakon što je danas Klub Bošnjaka pokrenuo pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa, slijedi višemjesečno usaglašavanje i vjerovatno konačan stav Ustavnog suda RS-a o tom pitanju.

I poslanici bošnjačke nacionalnosti u parlamentu u RS-u bili su protiv formiranja ove komisije te ukazivali da ne odražava ni nacionalni sastav naroda u RS-u, a protiv su i same odluke o referendumu u RS-u.

Odluka Narodne skupštine RS-a o referendumu u RS-u o pravosuđu BiH, usvojena još 15.jula, još nije ni objavljena u „Službenom glasniku RS“, što znači da nije ni stupila na snagu.

Zadatak Komisije za provođenje referenduma je trebalo da bude formiranje komisije u lokalnim zajednicama u roku od 15 dana od dana stupanja na snagu skupštinske odluke o raspisivanju referenduma.

Veto je Klub Bošnjaka stavio i na sastav Regulatorne komisije za energetiku RS-a, u kojoj nema članova iz reda bošnjačkog naroda.

FENA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se