23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Katanac na Specijalno tužilaštvo 2016. godine

Banjaluka – Specijalno tužilaštvo RS polovinom iduće godine trebalo bi da bude ukinuto, a suzbijanjem korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala umjesto njega baviće se posebno odjeljenje, koje će biti formirano u okviru Republičkog tužilaštva.

Ove izmjene predviđene su Nacrtom zakona o suzbijanju korupcije, organizovanog kriminala i najtežih oblika privrednog kriminala, koji je Vlada uputila u Narodnu skupštinu RS.

– Stupanjem na snagu ovog zakona prestaje da radi Posebno tužilaštvo za suzbijanje organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala – Specijalno tužilaštvo osnovano pri Okružnom tužilaštvu Banjaluka – navedeno je u Nacrtu zakona za koji je predviđeno da stupi na snagu 1. jula 2016. godine.

Prema predloženom rješenju, Republičko tužilaštvo, najviša tužilačka institucija u RS, trebalo bi da dobije posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala. Tim odjeljenjem trebalo bi da rukovodi specijalni tužilac, koji će biti i zamjenik glavnog tužioca RS. U novo odjeljenje biće raspoređeni republički tužioci. Planirano je da u okviru odjeljenja bude osnovana jedinica za istrage i bezbjednost, koju će činiti načelnik i tužilački istražioci. Istražioci će biti preuzeti iz Ministarstva unutrašnjih poslova RS ili drugih bezbjednosnih agencija u BiH.

Predmeti koje je otvorilo Specijalno tužilaštvo, a koji ne budu okončani do njegovog gašenja biće dostavljeni na postupanje nadležnim tužilaštvima. Posebno odjeljenje će preuzeti materijalno-tehnička sredstva Specijalnog tužilaštva, a specijalni tužioci i istražioci koji ne budu imenovani u novo odjeljenje ostaće da rade u banjalučkom Okružnom tužilaštvu ili će biti vraćeni na dužnost koju su obavljali prije angažmana u Specijalnom tužilaštvu. Isti model preraspodjele planiran je i za stručne saradnike i ostale zaposlene u Specijalnom tužilaštvu. Sva tužilaštva u RS biće dužna da omoguće nesmetan uvid u krivične predmete koje zatraži posebno odjeljenje, a saradnju sa tužiocima tog odjeljenja moraće imati i druge institucije.

Nacrtom zakona predviđeno je osnivanje i posebnog odjeljenja za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala u Okružnom sudu Banjaluka, koje će biti nadležno za cijelu teritoriju RS za krivična djela koja budu istraživali tužioci odjeljenja u Republičkom tužilaštvu. Predsjednika i sudije novog odjeljenja raspoređuje predsjednik Okružnog suda iz redova te institucije. Krivični postupci koji budu pokrenuti na osnovu optužnica Specijalnog tužilaštva do stupanja na snagu novog zakona biće okončani u sudovima koji su trenutno nadležni za te slučajeve.

Da bi cjelina bila zaokružena, Nacrtom zakona je predviđeno formiranje i posebnog vijeća za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala pri Vrhovnom sudu RS, koje će odlučivati na osnovu žalbi na odluke posebnog odjeljenja Okružnog suda. Predsjednika i sudije posebnog vijeća raspoređuje predsjednik Vrhovnog suda RS iz sopstvenih redova. I Kazneno-popravni zavod Banjaluka dobiće posebnu pritvorsku jedinicu u koju će biti smještene osobe koje procesuiraju nove institucije.

Narodna skupština RS zadužila je u martu 2014. godine Ministarstvo pravde da preispita važeći zakonodavni okvir za rad Specijalnog tužilaštva i preciznije definiše njegove nadležnosti i organizaciju. Radom Specijalnog tužilaštva mnogi u RS nisu zadovoljni, a na to im je pažnju u pismima otvoreno skrenuo i predsjednik RS Milorad Dodik.

Član Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu Narodne skupštine Milanko Mihajlica naglašava da Specijalno tužilaštvo nije opravdalo očekivanja.

– Ono je odavno zrelo za ukidanje. Ovakav rad Specijalnog tužilaštva predmet je ozbiljnih kritika i za to ima mnogo dokaza – rekao je Mihajlica navodeći da je jedan od prioriteta da RS osposobi institucije da procesuiraju odgovorne za organizovani kriminal.

Advokat Vladimir Raosavljević ocijenio je da je Specijalno tužilaštvo promašaj i da je dobra ideja da bude osnovano posebno odjeljenje u okviru Republičkog tužilaštva.

– U tom odjeljenju treba da bude zaposlen najkvalitetniji kadar koji znanjem i iskustvom može da iznese teret i najsloženije predmete – zaključio je Raosavljević.

Specijalno tužilaštvo RS osnovano je krajem 2006. godine.

Cijena novog zakona

Za primjenu predloženog zakona potrebno je dodatnih 93.614 KM godišnje, jer će osam okružnih tužilaca postati republički tužioci, a glavni specijalni tužilac postaće zamjenik glavnog republičkog tužioca. Dodatni novac potreban je i zbog predviđenih dodataka na plate tužilaca i sudija.

Učinak Specijalnog tužilaštva RS

126 optužnica

281 optuženo lice

179 osoba osuđeno na zatvorske kazne

495 godina i jedan mjesec ukupna zatvorska kazna

12 osoba dobilo uslovnu kaznu

41 lice prošlo sa novčanom kaznom u ukupnom iznosu od 276.000 maraka

29 oslobađajućih presuda

15 miliona KM vrijedna oduzeta imovina

Agencije

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se