15.9 C
Zvornik
29. март 2024.

Kako prepoznati nedostatak gvožđa?

Neprestano ste pospani? Možda imate manjak ovog minerala.

Jedan od najbitnijih minerala je gvožđe i ono je od suštinske važnosti za energiju, jer je to kamen temeljac za crvena krvna zrnca koja transportuju kiseonik po tijelu – što objašnjava zašto osjećate konstantan umor, piše B92.

Simptomi nedostatka gvožđa

Bljedunjavost je još jedan znak da imate manjak gvožđa, zatim osjećaj da gubite dah, tačnije da vam je kratak i da vam srce „bije“.

Ali postoji još mnogo načina koji pokazuju da vas tijelo upozorava da imate manjak gvožđa.

Ostali simptomi su glavobolja, vrtoglavica, zujanje u ušima, gubitak kose, hladne ruke ili noge, mučite se tokom gutanja, osjećate svrab, poremećen vam je san, nedostatak apetita, bol u stomaku, rana ili neuobičajeno gladak jezik…

Strastveni vježbači imaju veći rizik od nedostatka ovog minerala

Istraživanja su pokazala da su u rizičnoj grupi – zaluđenici za teretanom i vježbanjem.

Studija otkriva da jedna od tri ispitane žene, koje su sportistkinje, imaju smanjeno gvožđe, pa su najčešće bolesti kod njih klinička anemija.

– Ova studija je fokusirana na vrhunske sportiste, a istraživanjem smo došli do zaključka da na hroničan nedostatak gvožđa utiče prevelika želja za vježbanjem – rekla je za Dejli Mejl nutricionista Keri Rukton, a dodaje da nedostatak gvožđa ograničava transport kiseonika u tijelo i može da utiče na mentalno i fizičko stanje.

– Tijelo mora dobro da se hrani kada se vježba, jer ćete jedino tako moći bezbjedno da obavljate sve aktivnosti. Mnogi me pitaju šta treba da se jede kada se trenira i svima kažem da je najbitnije u ishranu dodati mesne proizvode, koji u sebi imaju gvožđe koje je potrebno za energiju – dodala je Zana.

Crveno meso- jedan od najvećih izvora gvožđa

Crveno meso je jedan od naših najbogatijih i najkorisnijih izvora gvožđa, odrezak će obezbijediti tri puta više gvožđa nego piletina ili 250 odsto više od brokolija.

– Gvožđe je od suštinske važnosti za energiju. Јedan od najlakših načina da se pojača izdržljivost je da se poveća unos crvenog mesa i to 70 grama dnevno. Žene u prosjeku jedu samo 56 grama crvenog mesa dnevno – rekao je doktor Ruhton.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se