3.1 C
Zvornik
18. април 2024.

Jezik koji forsiraju Bošnjaci je prethodnica bosanskog unitarizma

Naziv srpskog jezika koji se forsira među Bošnjacima predstavlja prethodnicu nastojanja ili najave izvjesnog bosanskog unitarizma – rekao je potpredsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske /ANURS/ Ljubomir Zuković u Beogradu na tribini o srpskom jeziku i jezičkom planiranju.

„Oni /Bošnjaci/ su pobjegli ili bježali glavom bez obzira iz takozvanog jugoslovenskog, a sad se javlja negdje potmulo jedan najmanje prihvatljiv unitarizam – bosanski. Pa ide prvo – hajte da prihvatimo bosanski jezik, a onda ćemo, nadaju se oni, prihvatiti i bosansku naciju sa tri različite religije. Nadam se da ćemo se uspješno suprotstaviti tim tendencijama“, rekao je Zuković na tribini održanoj u organizaciji Srpske akademije nauka i umetnosti /SANU/.

On je ocijenio da je položaj srpskog jezika danas takav kao što je i položaj srpskog naroda na ovim prostorima, te napomenuo da se u Republici Srpskoj osluškuje šta se radi u matici kada je riječ o srpskom jeziku.

Zuković je naveo da je za njega naziv specijalne paralelne veze Srpske i Srbije, koje su proglašene Dejtonom, nešto što je neobično i što je nametnuto kao mnogo šta drugo, jer te veze mogu biti samo trajne i životvorne i toga se treba držati.

On je podsjetio na riječi Ive Andrića da se u BiH, ako se oduzmu tuđice i nanosi koji dolaze iz politike i medija, govori čist Vukov jezik, ocjenjujući da se srpski jezik danas možda najnerazumnije „pozljeđuje“ u Crnoj Gori i imenom i nazivom i mnogim postupcima u praksi.

„Ali, smatram to elementarnom nepogodom i nadam se da će i to brzo proći. Srpski jezik je moćna rijeka i odbraniće se od raznih nasrtaja i mi to moramo izdržati. Kažu da je najhladnije pred zoru, pa možda i nije daleko taj trenutak i vrijeme kada će se prilike i kod nas izmijeniti“, rekao je Zuković.

Predsjednik SANU Vladimir Kostić istakao je da je srpski jezik esencijalni problem i pitanje za SANU, postament na kojem ova institucija velikim dijelom gradi opravdanost sopstvenog postojanja.

On je podsjetio da je Društvo srpske slovesnosti, osnovano u Beogradu 1842. godine, pokušalo da riješi tada još neriješeno pitanje pravopisa, a da vrijeme u kojem živimo postavlja i povremeno nameće pitanja koja gotovo 175 godina nisu riješena do kraja, a pojavili su se i drugi nesporazumi.

Skup je pozdravila i izaslanik predsjednika Srbije Jasmina Mitrović Marić, ističući da će SANU o pitanju srpskog jezika uvijek imati podršku predsjednika Srbije.

Ona je rekla da je jezik kao disanje, da mora da se uči svuda i uvijek, a da je medijska pismenost „jedna od teških ljutih rana“.

Marićeva je dodala da je veoma loša poruka što na skupu nema nikog iz resornih ministarstava kulture i prosvjete.

Predsjednik Matice Srpske Dragan Stanić rekao je da je za vođenje uspješne jezičke politike potrebna sveobuhvatna akcija svih slojeva društva, kao i sveopšti konsenzus, te uključivanje i političke zajednice u poslove jezičke politike.

Stanić je naveo da je potrebno sačiniti platformu za zajedničko djelovanje u jezičkoj srpskoj politici, kao i da je potrebno da se SANU obrati tim povodom predsjedniku Srbije, premijeru, resornom ministarstvu i parlamentu i da treba donijeti valjane zakone za tu jezičku politiku.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se