23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Javni dug 11,69 milijardi KM

Javni dug BiH na dan 30. juna iznosio je 11,69 milijardi KM, rekao je danas u Sarajevu ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda.

Bevanda je na zajedničkoj sjednici Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH naveo da je spoljni dug tog dana iznosio 8,36 milijardi KM, a unutrašnji 3,33 milijarde KM.

Prema njegovim riječima, tog dana je učešće duga u BDP-u iznosilo 40,10 odsto, dok je učešće servisa u ukupnim prihodima bilo oko 12 odsto.

„Na kraju 2014. godine, javni dug BiH iznosio je 11,516 milijardi KM. Učešće tog duga u BDP-u iznosilo je 40,85 odsto, a prema Mastriškim kriterijumima, gornja granica zaduženja koja je prihvatljiva je 60 odsto“, rekao je Bevanda.

On je saopštio da je učešće servisa javnog duga u odnosu na prihode 11,78 odsto, a prema kriterijumima Svjetske banke i MMF-a gornja granica
prihvatljivosti je 20 odsto.

Učešće servisa spoljnog duga u neto prihodima od indirektnih poreza je 15,54 odsto.

„Ministarstvo finansija i trezora redovno dostavlja Parlamentarnoj skupštini BiH i Savjetu ministara BiH godišnju informaciju o stanju javne zaduženosti koja daje i projekciju servisa spoljnog dug“, naveo je Bevanda i dodao da su svi podaci dostupni na internet stranici Ministarstva.

Bevanda je iznio ove podatke odgovarajući na pitanje hrvatskog delegata u Domu naroda Martina Raguža iz HDZ-a 1990 o stanju javne zaduženosti BiH i poziciji BiH prema MMF-u.

Raguž je rekao da je zadovoljan odgovorom iako su izneseni „alarmantni podaci“.

„Treba biti obazriv prilikom zaduživanja i donijeti zakonski okvir. Vrijeme je da se takvi koraci pokrenu jer se dug može vraćati na tri načina. Da li ćemo izabrati da zadužimo naredne generacije? Sve pozivam da ovo pitanje zakonskog regulisanja preuzmemo kao odgovornost“, zaključio je Raguž.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se