4.4 C
Zvornik
17. април 2024.

Izvršni savjet Uneska odlučuje o zahtjevu za prijem Kosova

Na plenarnoj sjednici Izvršnog savjeta Uneska trebalo bi danas da se glasa o prijedlogu Albanije i grupe država za prijem Kosova u tu organizaciju, a Srbija je pozvala članice Uneska da taj zahtjev odbiju i odbace.

Sjednica je u toku, a prisustvuje joj i delegacija Kosova u svojstvu posmatrača.

Ukoliko predlog bude usvojen, onda će o prijemu Kosova odlučivati Generalna konferencija Uneska gdje se odlučuje dvotrećinskom većinom između 195 država članica od kojih je 111 priznalo Kosovo, a 84 nije.

Državni i crkveni vrh i predstavnici SANU, na juče održanom sastanku u zgradi Predsjedništva, pozvali su članice Uneska da zahtjev „Kosova“ i zemalja koje taj zahtjev podržavaju odbiju i odbace.

U zaključcima sa tog sastanka je ukazano i da Srpske crkve i manastiri na Kosovu i Metohiji pripadaju baštini u vlasništvu Srpske pravoslavne crkve i Republike Srbije, i da bi svako otimanje te baštine značilo nedvosmisleno ugrožavanje opstanka najznačajnijih religijskih, kulturnih i istorijskih spomenika srpskog naroda, ali i evropskog i svjetskog kulturnog naslijeđa na Kosovu i Metohiji, ali i srpskog stanovništva koje i dalje živi na tom području.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče da Srbija čini sve moguće napore kako bi sprječila prijem Kosova u Unesko kao i da su šanse Srbije mnogo veće na Generalnoj konferenciji.

„Za izglasavanje predloga potrebna je prosta većina glasova, a glasovi uzdržanih se ne računaju. Najrealnije je da će se pre glasanja povesti rasprava koju su najavile neke države. Takođe, moguće je i da se prostom većinom izglasa zatvaranje debate, kao i neko alternativno rešenje“, rekao je Tanjugu ambasador Srbije pri toj organizaciji UN Darko Tanasković.

Rusija, Kuba, Kina, Argentina, Španija i Brazil usprotivili su se ideji da tvorevina poput Kosova može da bude član Uneska i najavili da će obrazložiti svoje stavove na plenarnoj sjednici.

U Izvršnom savjetu je 58 država od kojih su 32 priznale jednostrano proglašenu kosovsku nezavisnost, a oko 20 je podržalo zahtjev Albanije.

Ukoliko prijedlog bude usvojen, onda će o prijemu Kosova odlučivati Generalna konferencija Uneska koja će biti održana od 3. do 18. novembra.

(Sputnik)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se